Ballast boekt 60 procent lagere omzet

De omzet van bouwbedrijf Ballast Nedam is in het eerste halfjaar geslonken van 801 tot 500 miljoen euro. Door zich te concentreren op rendement in plaats van omzet, steeg de winst van 3 tot 12 miljoen euro.

Dat heeft Ballast Nedam vanmorgen bekendgemaakt. De omzetdaling met 60 procent is een gevolg van het staken van de verliesgevende activiteiten in Groot-Brittannië (min 179 miljoen euro), het afbouwen van de overige buitenlandse activiteiten (min 57 miljoen euro) en terughoudendheid bij het aannemen van nieuwe projecten in Nederland (min 66 miljoen euro). Bij de omzetdaling speelde ook mee dat enkele grote projecten, zoals de aanleg van de HSL en de Betuwespoorlijn, werden afgerond.

De verviervoudiging van de nettowinst is een gevolg van een strategiewijziging van Ballast Nedam. Door de geringe bedrijvigheid in de bouw is de concurrentie verscherpt en moeten bouwbedrijven genoegen nemen met lagere marges om orders binnen te halen. Ballast Nedam heeft besloten om dat niet te doen en liep daardoor orders mis. Dit leidde weliswaar tot een lagere omzet, maar de winstmarge verbeterde hierdoor.

,,Het prijsniveau op de aanbestedingsmarkt dwingt tot een selectief beleid'', aldus het bedrijf vanmorgen in een verklaring. Het weigeren van minder lucratieve orders heeft wel geleid tot het schrappen van banen. Door het personeelsbestand in lijn te brengen met de verminderde bedrijvigheid, bracht Ballast Nedam het in het eerste halfjaar terug met 260 man, van wie 200 in Nederland.

Het bedrijfsresultaat (de winst voor rente, belastingen en deelnemingen) steeg van 6 tot 14 miljoen euro. Voor het hele jaar voorspelt Ballast Nedam een stijging van het bedrijfsresultaat van 0 tot 22 miljoen euro. De orderportefeuille van de Nederlandse bedrijfsonderdelen is weliswaar met 4 procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2003, maar met 4 procent gestegen ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Het aandeel in de omzet van de Nederlandse activiteiten steeg in eerste halfjaar van 64 tot 89 procent. De orderportefeuille van ruim een miljard euro is voor 93 procent gevuld met Nederlandse opdrachten.

Ballast Nedam bevestigde vanmorgen dat grootaandeelhouders TCN Group en Wedge International uit zijn op een meerderheidsbelang in het bedrijf. Er worden nu besprekingen gevoerd over de voorwaarden waaronder dit zou moeten gebeuren. TCN en Wedge kochten vorig jaar het belang van het Duitse Hochtief in Ballast Nedam en bezitten nu ieder 24 procent van het bouwbedrijf.

Het Nederlandse TCN is eigenaar en beheerder van onder meer het Media Park in Hilversum en het Nederlands Congrescentrum in Den Haag. Wedge, gevestigd in Amstelveen, is het investeringsvehikel van de Libanese zakenman Issam M. Fares, de huidige vice-premier van Libanon.