AMSTELVEEN

Bernard Heesen

Voordat hij in 1996 het glasatelier van zijn vader, De Oude Horn in Acquoy, overnam, werkte glaskunstenaar Willem Heesen onder anderen voor A. Copier, zijn vader Willem Heesen, Maria Roozen en Tony Cragg. Aan de wonderlijke en vaak ook geestige glasvormen van Bernard Heesen ligt geen vooropgezet ontwerp ten grondslag. Heesen is geïnteresseerd in het maken van het `hete glas': hij begint ergens voor de oven en houdt op als de vorm hem bevalt. Een overzicht van zijn recente werk is te zien in Museum Jan van der Togt. Tegelijkertijd (10 sept t/m 12 dec) tonen het Nationaal Glasmuseum en Museum het Oude Raadhuis, beide in Leerdam, een groot overzicht, gewijd aan glasstudio De Oude Horn.

`Bernard Heesen, nieuw glas'. T/m 10 okt. in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50. Do-zo 13-17 u. Inl. www.jvdtogt.nl

LEIDEN

Symposium

Naar aanleiding van de verschijning van het boek Het monster van de Oorlog. Nederlandse liedjes en gedichten over de Eerste Wereldoorlog vindt er op 10 september (13u30-17u) een symposium plaats met prof.dr. Koen Koch, dr Karel Bostoen en dr Tjebbe Westendorp. De samenstellers van de bloemlezing, Menno Wielinga, Rob Kammelar en Jacques Sicking komen zelf ook kort aan het woord.

Tuinzaal De Burcht, Burgsteeg 14. Inl 071-5142389 & www.wereldoorlog1418.nl

UTRECHT

Ron Sexsmith

Zachtmoedig en toch rijk aan impact brengt de Canadese zanger Ron Sexsmith zijn liedjes over de haken en ogen van de liefde en het hobbelige pad dat hij als serieuze jongen in een gekke wereld bewandelt. Zijn laatste cd Retriever draagt hij op aan de herinnering aan Johnny Cash, June Carter en Elliott Smith, wier traditie hij wil voortzetten. Voor wat betreft zijn directe invloeden moeten daar beslist ook Gordon Lightfoot en Jackson Browne aan worden toegevoegd.

Optreden met band: 12 sept Tivoli De Helling res 030-2311491.

Nederlands

Op 15 sept (20u) organiseert de Landelijke Vereniging van Neerlandici (LVVN) een lezing door Cyrille Offermans over de verdwijning van het schoolvak Nederlands.

Gebouw afdeling Nederlands Universiteit Utrecht, Trans 10. Opgeven bij guido.leerdam@wolmail.nl. Inl www.lvvvn.nl

Theaterdagen

Vanaf woensdag 15 september zijn er De Utrechtse Theaterdagen. Vier Utrechtse theatermakers, waaronder de Paardenkathedraal en Growing Up in Public, presenteren hun favoriete voorstellingen. Op woensdag 15 september laat Anthony Heidweiler, artistiek leider van Buffo Operamakers, oudere theatermakers van het Werkteater uit de jaren `70 werken met jonge operazangers. Choreografe Wies Merkx, artistiek leider van Merkx en Dansers, tovert voor haar Favorietenavond Theater Kikker om tot een Frans landgoed met alles wat daarbij hoort, terwijl er foto's en films worden vertoond uit het leven van Pina Bausch.

15-19 sept De Utrechtste Theaterdagen, Stadsschouwburg, Utrecht. Inl www.defavorieten.nl

Concert

Het Radio Symfonie Orkest speelt 11 sept 20u15 in Vredenburg olv Eri Klas een 19de eeuws-concert met de ouverture Oberon van Weber, de suite Doornroosje van Tsjaikovski en Sheherazade van Rimski-Korsakov.

Res 030 2314544

Beeldhouwkunst

Museum Het Catharijneconvent bezit een belangrijke collectie Nederlandse religieuze sculpturen uit de middeleeuwen en de renaissance. De topstukken zijn nu gecombineerd met beelden van de Utrechtse kunstenaar Pierre de Grauw (1921) op de tentoonstelling Verstilde emotie, Beeldhouwkunst uit heden en verleden. De gedetailleerde beeldhouwwerken uit de middeleeuwen vormen een mooi contrast met de gestileerde religieuze beelden van de ex-priester De Grauw.

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, di-vr 10-17u, za en zo 11-17u. T/m 14 aug. 2005. Inl. 030 2317296 of www.catharijneconvent.nl

ZANDVOORT

Veiling

Op het Zandvoortse strand worden vrijdag 10 september kunstwerken geveild tijdens een benefietavond bij strandpaviljoen Take Five aan Zee met werk van bekende Nederlanders en echte kunstenaars. Naast beeldend kunstenaar Kees Verkade figureren op de lijst namen als Yvonne van Gennip (voormalig schaatskampioene), John van de Heuvel (misdaad-journalist), Piet Keur (voetballer) en Jan Lammers (coureur).

Kaarten bij kunsthuis Bloemen aan Zee, galerie de Stijlkamer en atelier Vino e Arte, €27,50.