VARA en Van Dam claimen beiden `Lagerhuis'

VARA-presentator Marcel van Dam heeft in 2002 in vijf maanden tijd 130.000 euro ontvangen van het ministerie van VWS voor het leiden van `Het Lagerhuis-debatten'. Hij betaalde geen vergoeding aan de VARA voor het gebruik van de naam `Het Lagerhuis', waarvan de omroep de rechten bezit.

Een en ander blijkt uit informatie die het departement heeft vrijgegeven op verzoek van het KRO-programma Reporter en uit aanvullend onderzoek van NRC Handelsblad.

Volgens het ministerie voerde Van Dam tussen februari en juli 2002 dertig Het Lagerhuis-debatten op in verschillende regio's in Nederland. Aanleiding was de vernieuwing van de volksverzekering AWBZ.

De nieuwe gegevens roepen vragen op over het gebruik van de naam `Het Lagerhuis'. De VARA liet vorige maand op een vraag van deze krant nog weten dat `Het Lagerhuis' sinds 2002 niet meer dan vijf keer was opgevoerd voor derden in het land. Als vergoeding voor het gebruik van het format zei de VARA 3.600 euro per keer te ontvangen.

Bij het Benelux Merkenbureau heeft de VARA in 2001 de naam `Het Lagerhuis' gedeponeerd, onder meer voor ,,het organiseren van landelijke debat- en publieksbijeenkomsten''. Van Dam zegt in een reactie dat hij er ,,vreemd van opkijkt'' dat de naam door de VARA beschermd is. ,,Het format is eigendom van de VARA, de naam niet. En ik heb alleen een discussie gevoerd aan de hand van stellingen. Dat is de enige overeenkomst met `Het Lagerhuis' van televisie. Honderden keren per jaar spelen mensen `Het Lagerhuis' na.''

In een reactie zegt de VARA dat haar oud-voorzitter door het ministerie is gevraagd ,,als voorzitter van de wachtlijstbrigade die zich bezig heeft gehouden met de modernisering van de AWBZ. Een aantal bijeenkomsten in het kader hiervan is door VWS als `Lagerhuis' betiteld, maar ze hadden niets te maken met het tv-programma van de VARA. Er treedt verwarring op omdat VWS deze werktitel ook in de boekhouding heeft gehanteerd.''

Maar uit de offerte die Van Dam op 26 januari 2002 naar VWS stuurde, blijkt dat Van Dam zichzelf heeft aangeboden als leider van discussies ,,zoals die plaatsvinden in het televisie-programma `Het Lagerhuis'''.

Van Dam zegt niet te weten of hij toestemming van de VARA had voor het leiden van debatten onder de titel `Het Lagerhuis'. ,,Ik weet het niet meer. Ik denk dat ik er wel met Vera Keur (VARA-voorzitter, red.) over gesproken heb.''

    • Joep Dohmen