Twijfels over contract Halliburton in Irak

Het Amerikaanse bedrijf Halliburton twijfelt nog of het zal meedingen naar het nieuwe miljardencontract voor activiteiten in Irak dat het bestaande, exclusieve contract met Halliburton misschien zal vervangen. Dat meldden vandaag diverse Amerikaanse media.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou het contract – tot maximaal 12 miljard dollar voor de voeding en huisvesting van het Amerikaanse leger – willen vervangen door zes aparte contracten, zodat ook andere bedrijven dan Halliburton in Irak kunnen meedoen.

Halliburton zou maar weinig aan het werk verdienen, een marge van hooguit 2 procent vergeleken met 10 procent in de energiewereld, waarin het als aannemer een van de grootste is. ,,Als we ervoor kiezen mee te bieden, dan alleen als we de marges flink kunnen opkrikken'', zei de topman van Halliburton gisteren. Het bedrijf uit Houston zou er al geruime tijd rekening mee houden dat het de opdrachten met anderen zal moeten delen. Het gaat daarbij om zaken als de bouw van militaire bases, bezorging van post, het ophalen van afval en het doen van de was voor de Amerikaanse troepen, in zowel Irak als Koeweit.

Halliburton wordt ervan beschuldigd voor sommige van zijn diensten in het Midden-Oosten te hoge rekeningen bij het Pentagon te hebben ingediend. Ook op andere fronten ligt het bedrijf onder vuur. Zo zou een joint venture in aardgas in Nigeria waarin het deelneemt steekpenningen hebben betaald in ruil voor exploratiecontracten, een zaak die sinds juni wordt onderzocht door de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Halliburton heeft 36.000 medewerkers in Irak. Sinds de Amerikaanse inval in Irak zouden 45 van hen zijn gedood.