Twijfel over persvrijheid inzake `Beslan'

Internationale media-organisaties maken zich naar aanleiding van het gijzelingsdrama in Beslan zorgen over de persvrijheid in Rusland. Russische autoriteiten hebben volgens hen op uiteenlopende wijze journalisten het werk onmogelijk gemaakt.

Ze wijzen daarbij op de kritische journaliste Anna Politkovskaja, die vorige week tijdens een vlucht van Moskou naar Beslan ernstig ziek werd. Ze moest met vergiftigingsverschijnselen op de afdeling intensive care van een het ziekenhuis worden opgenomen nadat ze in het vliegtuig thee had gedronken – het enige voedsel dat ze die dag nuttigde. Ze raakte na het drinken van de thee bewusteloos. Haar krant, Novaja Gazeta, spreekt van ,,een verdacht geval van vergiftiging''. Organisaties als Reporters sans Frontières en het Committee to Protect Journalists hebben op een onderzoek aangedrongen.

Novaja Gazeta heeft gemeld dat het feit dat een andere journalist van zijn staf in Moskou uit een vliegtuig werd gehaald dat zou vertrekken naar Beslan het vermoeden wekt dat er sprake is van ,,een poging een aantal ter zake kundige journalisten te beletten de gijzeling te verslaan.''

Er werden vorige week vier journalisten gearresteerd die het gijzelingsdrama wilden verslaan. Andrej Babitski, correspondent van het Amerikaanse radiostation Radio Vrijheid, werd op het vliegveld van Moskou aangehouden omdat hij explosieven in zijn bagage zou hebben. Die explosieven werden niet gevonden, maar twee mannen begonnen op Babitski in te slaan toen hij alsnog aan boord van het vliegtuig wilde gaan.

Later bleek het te gaan om veiligheidsfunctionarissen die zeiden de opdracht te hebben te voorkomen dat Babitski die dag naar Beslan zou gaan.

In Beslan zelf werden twee Georgische journalisten gearresteerd omdat hun papieren niet in orde zouden zijn. Ze zitten nog steeds vast. En in Moskou werd de correspondent van de Arabische satellietzender Al Arabiya opgepakt toen hij zich opmaakte naar het vliegveld te gaan om naar Beslan te vertrekken. Ook hij zit nog steeds in de gevangenis, zonder dat is gemeld waarvoor hij wordt vastgehouden.

Volgens waarnemers probeert de Russische overheid een sfeer te scheppen ,,waarin journalisten zich niet vrij voelen zich kritisch op te stellen'', zoals in Londen Luitgard Hammerer van de Britse media-organisatie Article 19 het uitdrukte. De situatie in Tsjetsjenië is daarbij hét grote taboe-onderwerp.