Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over de `crisisplaatsing' waarbij kinderen met een ernstige gedragstoornis belanden in een jeugdgevangenis omdat er geen plaats zou zijn in de reguliere zorg. Een kinderrechter, een politicus en een professor opvoedkunde luiden de noodklok. Ned.2, 18.22-19.05u.

Nova. Reportage over de spoedeisende hulp bij ziekenhuizen, die in de praktijk niet goed blijkt te zijn. Verder aandacht voor een wrange mijlpaal: de duizendste gesneuvelde Amerikaanse soldaat in Irak. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

De oorlog van de eeuw: De slag om Stalingrad. In 1943 worden de Duitse soldaten bij Stalingrad ingesloten en moeten zij capituleren. Soldaten zelf vertellen over hun strijd in deze slag. Ned.1, 22.47-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Sonja, de meester en de leerling. In deze aflevering van een serie masterclasses draagt doelman Hans van Breukelen zijn kennis over aan drie talentvolle jonge keepers. Ned.3, 21.00-22.00u.

SPORT

Tennis: US Open 2004. Wedstrijdverslagen, interviews en reportages van het grandslamtoernooi in New York. Zie ook www.usopen.org. RTL5, 17.00-0.00u.

Kwalificatie WK 2006: Nederland-Tsjechië. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd, met interviews op het veld, gevolgd om 22.50 door De derde helft, waarin wordt nagepraat. SBS6, 19.55-22.30u.

FILM

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Paul Weiland, 1994, VS). In mechanische vervolgfilm beleven New Yorkse zakenman Billy Crystal en twee vrienden andermaal een avontuurlijke western-vakantie. Crystal is altijd goed voor een paar geslaagde grappen. Veronica, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

.Truth or Dare: In Bed with Madonna (Alek Keshishian, 1990, VS). Een van de beste documentaires die ooit werden gemaakt over een popidool-op-tournee.: Madonna Ciccone gaf debuterend regisseur Keshishian tijdens haar Blind Ambition-tour carte blanche. Het resultaat is hilarisch, provocerend en ontroerend. Zie tv-vooraf. Yorin, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

.One Flew over the Cuckoo's Nest (Milos Forman, 1975, VS). Onweerstaanbare succesverfilming van roman van Ken Kesey. Simulant Jack Nicholson activeert medepatiënten tot verzet tegen repressie in psychiatrische inrichting. Oscars voor film, regie, scenario, Nicholson en akelige hoofdzuster Louise Fletcher. Canvas, 21.00-23.10u.

.Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense Inca-rituelen in een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. BBC1, 21.00-22.50u.

.The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over belaagd schoffie dat tegen de maffia zou kunnen getuigen. Met Tommy Lee Jones als openbare aanklager. BBC1, 23.35-1.35u.

From This Day Forward (John Berry, 1946, VS). Onopvallend, maar degelijk en realistisch melodrama over jong stel (Joan Fontaine en Mark Stevens) dat zijn draai probeert te vinden in New York, nadat de man uit de oorlog is teruggekeerd. Morgen, BBC2, 14.25-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Lucette ter Borg is redacteur bij Vrij Nederland. Voor een journalistiek project ging zij op zoek naar de roots van haar familie in Duitsland en Tsjechië. Zij schreef uiteindelijk, in plaats van een familiekroniek, de roman Het cadeau uit Berlijn. Een roman gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Bert Creyghton, fotograaf in Haaren, Noord-Brabant, een kort verhaal van Arnon Grunberg en een gesprek met de schrijver Donald Niedekker over zijn nieuwe roman Keldermans, over een man die zich zorgen maakt over de verloedering van Nederland. In Steen voor steen legt Stef van der Gaag uit hoe je bedrijventerreinen mooier of in ieder geval minder lelijk kunt maken. Verder een reportage over de firma Lettera, de laatste speciaalzaak op het gebied van mechanische schrijfmachines. Het muzikale verhaal gaat over de blauwogige soulzanger Eddie Hinton. 747AM, 21.02-23.00u.