Russen: leger inzetten in buitenland

De stafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Joeri Baloejevski, heeft vandaag gezegd dat Rusland zijn elite-eenheden ,,overal ter wereld'' zal inzetten tegen bases van terroristen, ook preventief.

,,We zullen alles doen om terroristische bases in de hele wereld te liquideren,'' aldus de generaal. ,,De middelen die gebruikt worden zullen afhangen van de situatie ter plaatse.'' Hij voegde daar nog aan toe dat nucleaire aanvallen niet zullen worden uitgevoerd.

De Russische geheime dienst, de FSB, loofde vandaag tien miljoen dollar uit voor informatie die leidt naar ,,de neutralisering'' van de Tsjetsjeense rebellenleiders Aslan Maschadov en Sjamil Basajev, die volgens de FSB achter de massagijzeling van Beslan zaten. Maschadov is de vroegere president van Tsjetsjenië tijdens de periode van de de facto onafhankelijkheid, die in 1999 eindigde met de tweede Tsjetsjeense oorlog. Basajev is de meest radicale van alle Tsjetsjeense krijgsheren. De enige gijzelnemer die levend in handen van de Russische autoriteiten is gevallen, heeft beiden genoemd als opdrachtgevers of organisatoren van de massagijzeling.

Het Russische televisiestation NTV toonde gisteren een video-opname die door de gijzelnemers kort na het begin van hun actie, vorige week woensdagmorgen, is gemaakt. De opname duurt 87 seconden en is gemaakt in de gymzaal van de bezette school. Hij toont de gegijzelde kinderen, aan de rand van de gymzaal en in het midden, temidden van plassen bloed van mannelijke gijzelaars die kort tevoren waren doodgeschoten. De kinderen houden de handen omhoog. De opname toont verder enkele gijzelnemers terwijl ze explosieven aanbrengen. Explosieven zijn al aangebracht in de basketbalnetjes en aan draden die aan het plafond zijn opgehangen. Een van de terroristen is een gemaskerde vrouw. Rond haar middel heeft ze een gordel, kennelijk met explosieven. De video toont ook een granaatwerper. Hoe NTV aan de video is gekomen, is niet bekend.

In Moskou en in een groot aantal andere Russische steden hebben Russen gisteren op massademonstraties uiting gegeven aan hun afschuw over wat het terrorisme in Beslan heeft aangericht. De demonstraties waren georganiseerd door de overheid.

Volgens een gisteren vrijgegeven opiniepeiling vinden de meeste Russen dat de overheid zich inspant om het gevaar van het terrorisme te bestrijden – slechts twaalf procent vindt dat de overheid in gebreke blijft. Volgens de peiling is de mening van de Russen over de veiligheidsdiensten en de politie daarentegen zeer slecht. 54 procent vindt deze diensten corrupt en 23 procent vindt hen incompetent. 31 procent van de ondervraagden denkt dat er geen eind zal komen aan de terreuraanvallen en 44 procent gelooft dat de veiligheidsdiensten en de politie niet in staat zijn te leren van gemaakte fouten.

In Moskou zijn gisteren twee mensen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de aanslagen op twee Russische vliegtuigen op 24 augustus. De vliegtuigen zijn opgeblazen door twee Tsjetsjeense vrouwen die in Moskou op het laatste moment een kaartje kochten. Over een van de arrestanten is niets gemeld. De andere is de man die de vrouwen illegaal hun kaartje verkocht en er – tegen betaling – voor gezorgd heeft dat ze zonder te worden gecontroleerd aan boord van de toestellen konden gaan. De man heeft dat bekend, maar hij zei niet te hebben geweten met welk doel de vrouwen onderweg waren.