Prins Friso in bestuur van Belgisch bedrijf

Prins Friso is toegetreden tot de raad van bestuur van het Belgische telecombedrijf Telenet, de grootste aanbieder van breedbandkabeldiensten in België. Dit heeft Telenet gisteren bevestigd.

De tweede zoon van koningin Beatrix is `onafhankelijk' bestuurder, hetgeen betekent dat hij geen aandelen heeft. Hoeveel tijd de prins aan zijn nieuwe functie zal besteden, is niet bekend.

Friso is volgens Telenet uitgenodigd om zijn ervaring. De prins studeerde bedrijfseconomie en lucht- en ruimtevaarttechniek. Na deze opleidingen werkte hij een jaar bij adviesbureau McKinsey waar hij in 1996 wegging om de postdoctorale opleiding Master of Business Administration (MBA) in Frankijk te volgen. In 1998 trad Friso in dienst bij Goldman Sachs, de prestigieuze Amerikaanse zakenbank waar hij in 2003 afscheid nam en inmiddels was opgeklommen tot vice-president investment banking. De prins is sinds dit voorjaar geen lid meer van het koninklijk huis omdat hij geen toestemming van het parlement vroeg om te trouwen met Mabel Wisse Smit.

Friso accepteerde in maart de positie van directeur bij TNO Space in Delft. Het gaat hier om een deeltijdbaan van 60 procent. TNO Space bundelt de marktinspanningen van vijf TNO-instituten op het gebied van de ruimtevaarttechnologie.

Telenet levert vooral diensten aan particuliere klanten. Eind 2003 had het bedrijf 1,7 miljoen woningen in Vlaanderen aangesloten op zijn kabelnetwerk. Via dit netwerk biedt het diensten aan zoals kabeltelevisie, interactieve televisie, internet en telefonie. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 502 miljoen euro. Het verlies in 2003 bedroeg maar liefst 583,8 miljoen euro.