OPEC: olieprijs kan flink dalen

De olieprijs kan in het laatste kwartaal van dit jaar nog flink dalen. De olie staat momenteel 10 tot 15 dollar boven het niveau wat het zou moeten zijn en kan nog voor 2005 terug naar circa 30 dollar per vat. Dit heeft OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro gisteren gezegd tijdens het wereldenergiecongres in de Australische stad Sydney.

,,Er zit een politieke premie van 10 tot 15 dollar op de olieprijs'', aldus Yusgiantoro die tevens olieminister is van Indonesië. ,,Als je deze niet-fundamentele factoren weghaalt hopen we dat de olieprijs terugvalt naar 30 dollar per vat.'' Yusgiantoro voegde eraan toe dat deze terugval waarschijnlijk komt na de verkiezingen in de Verenigde Staten en Irak.

De olieprijs steeg vorige maand naar recordhoogtes. De Amerikaanse West-Texas Intermediate kostte bijna 50 dollar per vat en de Brent-olie uit de Noordzee ruim 45 dollar. De prijsstijging kwam door de vrees voor aanslagen, de problemen in Irak, de crisis rond het Russische olieconcern Yukos en de vrees dat er niet genoeg aanbod is om aan de stijgende vraag te voldoen. Volgens Yusgiantoro is er overigens geen tekort en worden er dagelijks 2,7 miljoen vaten meer opgepompt dan er wereldwijd nodig zijn.

Een prijs van 30 dollar is nog altijd boven de officiële prijsbreedte van 22 tot 28 dollar die OPEC zegt aan te houden. Deskundigen verwachten niet dat het kartel de prijs echt weer binnen deze band wil zien, vooral omdat het een prijs van ruim boven de 30 dollar nodig heeft om de begrotingen sluitend te krijgen. De bandbreedte, die in 2000 werd ingesteld, heeft enkele jaren gewerkt, maar is nu vooral van theoretische waarde die de markt een indicatie geeft over mogelijke acties van het kartel. OPEC komt volgende week bijeen en zal volgens Yusgiantoro overleggen over de prijsband. De Indonesiër zei dat er voorstellen liggen om deze te verhogen naar 28 tot 32 of 26 tot 34 dollar per vat.