Op 1 oktober met vierhonderd vliegtuigen naar Iran

Hij draagt een wit pak, flirt met een pre-islamitisch geloof en voorspelt dat er op 1 oktober een revolutie zal plaatsvinden in Iran. Op die dag wil Iraniër dr. Ahura Pirouz Khaleghi Yazdi met vierhonderd gecharterde vliegtuigen gevuld met Iraanse ballingen terugkeren naar zijn geboorteland. Gisteravond maakte Yazdi in Washington het meesterplan bekend waarmee hij de Iraanse geestelijken uit het zadel wil werpen. Miljoenen Iraniërs in bezit van een satellietschotel keken verwachtingsvol mee.

De afgelopen maanden heeft de `Doctor', zoals hij wordt genoemd, de tongen losgemaakt in Iran. Vanuit Amerika bestookt de luchtvaartconsulent die zeventien talen begrijpt, er acht kan lezen en vier kan schrijven, de Iraniërs met propaganda tegen het regime van de geestelijken. Zelf woont hij al dertig jaar in het buitenland. Islam vindt hij maar niets, Yazdi is een aanhanger van de `zoroastriërs', het vuuraanbidders-geloof dat stamt uit de glorietijden van het Perzische rijk (559 voor Christus tot 637 na Christus).

Yazdi verspreidt zijn gospel via zijn dagelijkse programma op de satellietzender Rang-a-Rang. Dit is op zich niets bijzonders, er zijn ongeveer twaalf zenders die 24 uur per dag vanuit de VS hun propaganda, nieuws en muziek naar Iran stralen. Hoewel satellietontvangers illegaal zijn in de islamitische republiek, hebben naar schatting tussen de tien en twintig miljoen Iraniërs een schotel.

Sinds een maand houdt Yazdi een teller bij op het scherm van zijn programma die weergeeft binnen hoeveel dagen de regime-wisseling plaats zal vinden. De teller staat vandaag op 22. Veel Iraniërs, vermoeid na 25 jaar revolutie, een slechte economie en gebrek aan persoonlijke vrijheden, zien een verandering in het politieke klimaat als enige oplossing voor hun problemen. ,,Dr. Yazdi zal ervoor zorgen dat onze gevluchte zangers weer op kunnen treden'', vertelt een huisvrouw. ,,We zullen dansen op de straten. Het geluk is nabij.''

Sinds het uitbreken van de islamitische revolutie in 1979 zijn er verschillende groeperingen geweest die staatsgrepen, regime-wisselingen of democratie beloofden in Iran. De zoon van de voormalige sjah van Iran, Reza Pahlavi, hield zich jarenlang in Marokko bezig met het voorbereiden van een staatsgreep. Het is er nooit van gekomen. De oppositiegroepering Mujahideen Khalq trok direct na de Iran-Irak oorlog (1980-1988) via Irak het land binnen met achtduizend manschappen. Door hun alliantie met Saddam Hussein hadden ze echter al hun krediet bij het Iraanse volk verspeeld. Op een bergkam nabij de stad Kermanshah werden ze genadeloos in de pan gehakt door de Iraanse revolutionaire garde. De hervormingsbeweging, die deel uitmaakt van het Iraanse politieke systeem, beloofde meer vrijheid, maar de meeste van de hervormingsgezinde kandidaten mochten van de conservatieve Raad van de Hoeders van de Grondwet niet deelnemen aan de parlementsverkiezingen van februari dit jaar. Op dit moment worden de teugels van de vrijheid weer strakker getrokken in Iran. De geestelijken lijken sterker in het zadel te zitten dan ooit.

Yazdi begint zijn persconferentie met de mededeling dat hij net een gesprek heeft gehad met Tom Ridge, de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid. ,,Maar we gaan de regime-wisseling helemaal alleen doen, zonder buitenlanders'', verklaart hij. Daarna vertelt Yazdi dat hij de steun van de revolutionaire garde, leger en politie heeft. ,,Ik weet niet precies hoe, maar op 1 oktober is het regime waarschijnlijk al gevallen'', zegt hij.

De journalisten in de zaal, bijna allemaal Iraanse ballingen, leggen hem niet bepaald het vuur aan de schenen. Yazdi vertelt over de interim-regering die hij wil opzetten, de Boeing 747's, MD-11's en Airbussen die hij gaat charteren om de ballingen in te vervoeren en het nationale referendum dan na zijn komst moet worden gehouden. Maar hoe dit alles plaats moet vinden, zegt hij niet.

Als de persconferentie is afgelopen lopen de gemoederen bij de kijkers in Iran hoog op. ,,Nog maar drie weken'', zegt iemand opgewekt. ,,We worden weer genept, wat een charlatan'', vindt een ander. ,,Normaal worden de satellietzenders vaak gestoord, maar vandaag niet'', merkt iemand op. ,,Dat kan betekenen dat de geestelijken de strijd al hebben opgegeven. Het geluk is nabij!''

    • Thomas Erdbrink