Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Oorlogsschrijver Yvo Pannekoek (91) overleden

Vorige week is prof.dr. Frits Dekking overleden, beter bekend als Yvo Pannekoek. In 1982 verwierf hij grote faam door zijn boek Memoires van Yvo Pannekoek. Hierin beschreef Dekking zijn ervaringen in het concentratiekamp Dachau, zijn bevrijding en zijn terugkeer in Nederland. Frits `Flap' Dekking werd geboren in Rotterdam en studeerde medicijnen. Tijdens de bezetting maakte hij deel uit van het verzet en was hij betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister. Hij werd door de Duitsers gearresteerd, gevangen gezet in Amsterdam, in Vught en afgevoerd naar Dachau.

Na de oorlog werd hij hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1948 publiceerde hij in Libertinage zijn `Gesmokkelde brieven', die veel later werden opgemerkt door Renate Rubinstein. Zij drong aan op publicatie. Dekking breidde de tekst uit en zo verschenen zijn Memoires, die binnen enkele maanden vier drukken beleefden. Ze kregen bewondering en lof, maar ook kritiek door de openhartige wijze waarop hij over zijn ervaringen schreef. Het opzienbarende was dat Dekking over zijn `positief KZ-syndroom' schreef. Wraakzucht en humor waren zaken die hij tijdens zijn gevangenschap geleerd had.

Dekking schreef in de jaren tachtig en negentig regelmatig boeksbesprekingen voor NRC Handelsblad. Hij was drager van het Verzetsherdenkingskruis. Dekking is 91 jaar geworden.