`Nederland gezakt op alle ranglijsten'

Het vestigingsklimaat van Nederland behoort tot de slechtste van Europa. Dat zegt staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken, CDA) deze week in een interview met de Staatscourant.

,,Europa doet het slechter dan Azië en de Verenigde Staten. Binnen Europa presteert Nederland het slechtst op Portugal na. Vijf jaar geleden stonden we in alle economische ranglijsten steeds in de top. We hebben onze voorsprong in korte tijd weggegeven en binnen een aantal jaren zijn we weggezakt naar de onderste regionen.''

Volgens Van Gennip moet de oplossing voor het slechte presteren gevonden worden in een betere infrastructuur van Nederland en een flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden. Ook spreekt ze van een noodzakelijke ,,omslag in het denken'' in Nederland. Van Gennip: ,,In de Verenigde Staten geldt een faillissement bijna als een kwalificatie. Je hebt een belangrijke ervaring opgedaan. Hier ben je een beetje besmet.''

Van Gennip kondigt aan dat Economische Zaken een kantoor gaat openen in China om ,,de vele ondernemers die overwegen een vestiging in Europa te openen, te laten zien dat Nederland daarvoor zeer geschikt is''. Van Gennip zegt het liefst kennisintensieve bedrijven naar Nederland te willen halen. Die zorgen voor werkgelegenheid en vertrekken ook niet zo snel, meent Van Gennip.