Moskeebeleid in Rotterdam niet strenger

Rotterdam krijgt voorlopig geen nieuw, strenger beleid voor de bouw van moskeeën in de stad. Wethouder Marco Pastors (Ruimtelijke Ordening, Leefbaar Rotterdam) trok gistermiddag zijn notitie hierover terug.

Pastors kwam tot zijn stap nadat hij door vrijwel alle partijen in de gemeenteraad onder druk was gezet. In een vergadering van de `raadscommissie fysieke infrastructuur' zeiden veel raadsleden niet te begrijpen dat over de notitie Ruimtelijk moskeebeleid 2004 niet was overlegd met moskeebesturen en deelgemeenten. Ook vonden zij dat de notitie meer inging op de taken van moskeebesturen, zoals het aanbieden van kinderopvang en sociaal-culturele activiteiten in de moskee, dan op ruimtelijk beleid. Sommige raadsleden vroegen zich af of het college wel zeker wist dat er weerstand bestaat tegen de bouw van moskeeën, omdat dit nooit is onderzocht.

Aanleiding voor de notitie was de discussie die vorig jaar in Rotterdam ontstond rond de bouw van een nieuwe, grote moskee. Met een koepel van 25 meter hoog en twee minaretten van elk 50 meter wordt deze Essalam-moskee de grootste van Europa.

Met de nu teruggetrokken notitie wilde het college moskeebesturen verplichten ,,nieuwe gebedshuizen (...) wat betreft verschijning (architectuur en materiaalgebruik) te laten passen in het stadsbeeld''. De redenen daarvoor zijn architectonisch maar, aldus de notitie, ook gevoelsmatig: ,,Er zijn veel mensen die vragen stellen en zorgen hebben bij een grote moskee, (...) die qua architectuur de verschillen tussen culturen visualiseert en accentueert.''

Het college schrijft dat het ,,de weerstand tegen nieuwe moskeeën niet kan en wil negeren''. Volgens het college is ,,de vrijheid van godsdienst geen meevaller waaraan alleen maar rechten kunnen worden ontleend'', maar vraagt deze ook om ,,een open houding naar de samenleving, met respect voor de normen en tradities van mensen die geen of een ander geloof aanhangen, en, als het gaat om de bouw van moskeeën, met respect voor de moderne architectuur en stedenbouw van onze stad''.

Wethouder Pastors stelde in reactie op de kritiek dat ,,er wel heel erg makkelijk wordt gedaan of ik de enige ben die gek is geworden''. Maar hij besloot de notitie terug te trekken en de uitkomsten af te wachten van een aantal openbare gesprekken over de islam die de stad dit najaar organiseert.