Miloševic wil geen `kruimels'

Slobodan Miloševic heeft gisteren voor het Joegoslavië-tribunaal geëist dat hij zijn eigen verdediging mag voeren. De ex-president van Joegoslavië eiste dat tijdens het verhoor van de eerste getuige door zijn toegewezen advocaat Steven Kay.

Voordat Kay aan zijn verhoor begon, vertelde hij de rechters van het VN-hof dat Miloševic hem en zijn collega Gillian Higgins weigert te ontvangen. Miloševic, die vorige week de toewijzing van de advocaten een ,,grof schandaal'' noemde, sprak gisteren van een ,,juridische fictie''. ,,De heer Kay vertegenwoordigt mij niet. Hij vertegenwoordigt u'', zei hij tegen voorzittend rechter Patrick Robinson. Robinson zei dat hij er ,,moe'' van wordt (,,Ik wil niet steeds hetzelfde refrein horen'') en ontnam Miloševic het woord.

Kay, die de afgelopen jaren amicus curiae was in het Miloševic-proces, gebruikt voorlopig de getuigenlijst die Miloševic zelf heeft voorbereid. Zijn eerste getuige was de Servische professor Smilja Avramov. Miloševic was een van haar studenten aan de universiteit van Belgrado. Zij noemde hem een ,,uitstekende student'' met ,,intellectuele nieuwsgierigheid''.

Avramov was vanaf 1991, toen Joegoslavië uiteenviel, volkenrechtsdeskundige van Miloševic, toen president van Servië. Volgens haar was Miloševic ,,bezeten'' van het idee dat de federatie bij elkaar moest blijven. Zij onderschreef Miloševic' opvatting dat Servië uit zelfverdediging handelde toen het bedreigd werd door ,,terroristen'' die Joegoslavië wilden opsplitsen. Zij verwees daarbij naar de ,,separatische neigingen'' van de Bosnische en Kroatische leiders.

Nadat Kay klaar was met zijn verhoor, bood Robinson Miloševic aan op zijn beurt Avramov te ondervragen. Hij bedankte voor de eer en sprak van ,,toegeworpen kruimels''. Hij beschuldigde Kay ervan de verkalring van de getuige af te zwakken en te ondervragen op een manier die ,,in totaal contrast'' was met zijn eigen strategie.

Rasim Ljajic, binnen de Servische regering verantwoordelijk voor de relatie met het Joegoslavië-tribunaal, is er gisteren naar eigen zeggen niet in geslaagd de hoofdaanklager van het tribunaal, Carla Del Ponte, te overtuigen van de wil van Belgrado, met het tribunaal samen te werken. Het gesprek, gisteren, met Del Ponte over de voortvluchtige Ratko Mladic, de ex-legerleider van de Bosnische Serviërs, de voortvluchtige Goran Hadzic, oud-leider van de Kroatische Serviërs, en vier Servische generaals die het tribunaal opeist was volgens Ljajic ,,moeilijk en vol wantrouwen''.