Mauresmo haalt toppositie niet op eigen kracht

Amelie Mauresmo speelde in New York vooral tegen zichzelf. Nog steeds kan ze op belangrijke momenten de druk niet aan.

Op eigen kracht zal Amelie Mauresmo waarschijnlijk nooit de nummer één van de wereld worden. De 25-jarige Française had gisteren in de kwartfinales van de US Open een uitgelezen mogelijkheid om voor het eerst de ranglijst van tennisprofs aan te voeren, maar zoals zo vaak kon ze de druk op het moment suprème niet aan. Bibberend van de zenuwen ging ze voor een vol Arthur Ashe Stadium ten onder tegen de 22-jarige Russische Jelena Dementieva: 4-6, 6-4 en 7-6. ,,Dit is heel teleurstellend'', sprak de aangeslagen Mauresmo na afloop. ,,Ik heb mijn kansen gehad, maar ik heb het niet afgemaakt. Ik ben boos op mezelf.''

Na de vroege uitschakeling van titelverdedigster Justine Henin had Mauresmo met een zege op Dementieva hoogstwaarschijnlijk genoeg punten gehad om zich vanaf volgende week maandag de nummer één van het vrouwentennis te mogen noemen. Niet dat de sterke Française zich dan ook de beste tennisster zou mogen voelen, maar hooguit degene met het meest stabiele jaar van de profs. Haar naaste concurrenten als Henin, Kim Clijsters en de zusjes Williams stonden het afgelopen jaar met de meest uiteenlopende blessures aan de kant. De voormalige nummers één van de wereld zagen gisteren hoe Mauresmo een schot voor open doel miste. Desondanks mag ze nog altijd de hoop koesteren dat ze voor even op papier de macht overneemt. Als Lindsay Davenport niet het toernooi wint dan is Mauresmo alsnog op basis van haar resultaten in de afgelopen twaalf maanden toch de nieuwe nummer één. ,,Ik denk dat het heel mooi als je die nummer één positie pakt'', zei Mauresmo. ,,Maar ik zou het heel graag op een mooie manier hebben bereikt.''

Mauresmo weet als geen ander dat die mijlpaal er dan één zal zijn zonder glans. Daarvoor heeft ze eenvoudigweg niet de klinkende resultaten behaald die passen bij een groot kampioene. Vijf jaar geleden stond Mauresmo als een ijzersterk talent in de finale van de Australian Open, maar sindsdien heeft ze de hooggespannen verwachtingen op de belangrijkste podia nooit kunnen waarmaken. De nieuwe generatie toppers ging in de jaren die volgden net zo hard of nog harder slaan dan Mauresmo, die ooit door vrouwelijke collega's werd afgeschilderd als `halve man'. Daarnaast heeft de nummer één van Frankrijk nooit geleerd haar zenuwen op de juiste momenten in bedwang te houden.

Aanvankelijk wilde ze de buitenwereld doen geloven dat ze alleen op eigen grondgebied grote moeite had om onder druk te moeten presteren. Roland Garros is weliswaar het enige grandslamtoernooi waarbij ze nooit verder kwam dan de laatste acht, maar ook in Melbourne, Londen en New York stortte ze meer dan eens mentaal volledig in elkaar. Ze werkte in het verleden met psychologen, maar niemand wist Mauresmo killersinstinct bij te brengen. Voor het oog van de wereld herhaalde de geschiedenis zich gisteren op pijnlijke wijze. Net als een half jaar geleden in Parijs leed Mauresmo een onnodige nederlaag tegen Dementieva die nu voor de tweede keer bij de laatste vier in New York staat.

Mauresmo zei ze in de aanloop naar de partij niet bezig te zijn met haar ranking. En zelfs na de nederlaag wilde ze iedereen laten geloven dat ze niet met de gedachte had gespeeld hoe het zou zijn nummer één te worden.

Mauresmo leek onbevangen te beginnen tegen Dementieva, die alles kan, behalve goed serveren. Direct in de eerste game brak Mauresmo de opslag van haar opponent, maar daarmee werd haar zelfvertrouwen nauwelijks groter. Mauresmo nam een 5-4 voorsprong en mocht gaan serveren voor de set. Op het moment dat het einde van de eerste set naderde namen de zenuwen toe. De aan haar linkerbeen geblesseerde Dementieva dacht handig van de zwakte van de Française gebruik te maken door medische verzorging te vragen. Ze liet Mauresmo minutenlang wachten. Ondanks een zeer matige game waarin ze hoopte op fouten van Dementieva, slaagde Mauresmo er in de set te winnen.

In de tweede set nam Mauresmo een 3-2 voorsprong maar in plaats van door te drukken leverde ze met zenuwachtig gepruts direct daarop haar eigen opslagbeurt weer in. Dementieva bewoog fysiek steeds slechter over de baan, maar in mentaal opzicht groeide ze na elk punt. De tweede set ging naar de Russin die direct daarna weer de catacomben opzocht.

In de derde en beslissende reeks voerden de twee tennissters een kolderiek schouwspel op. Mauresmo was verlamd door de stress, terwijl Dementieva fysiek bijna op was. De Russische wisselde services van nauwelijks negentig kilometer per uur af met opslagen van boven de 160. Ze begon openlijk te trekken met haar benen en liet op een 5-4 stand in haar voordeel opnieuw een fysiotherapeut komen. Dit keer voor pijn in haar buik. Op 6-5 liet Dementieva zich als een gebroken speelster op de baan vallen. De verkrampte Mauresmo wist tegen de wankelende Dementieva een tiebreak af te dwingen.

In de beslissende reeks produceerde Mauresmo de ene na de andere onbegrijpelijke misser. Binnen een paar minuten zag ze de partij en een uitgelezen mogelijkheid vervliegen om zich op eigen kracht 's werelds beste te mogen noemen. Nu Mauresmo opnieuw vooral vanzelf zichzelf verloor, blijft ze op weg naar de hoogste positie afhankelijk van anderen.

    • Koen Greven