Loekasjenko wil referendum over zijn aanblijven

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland wil nóg een termijn dienen: hij heeft gisteren een referendum uitgeschreven waarbij de Wit-Russen zich kunnen uitspreken over die nieuwe termijn.

Volgens de grondwet van Wit-Rusland kan Loekasjenko in 2006, als zijn huidige tweede termijn van vijf jaar afloopt, niet opnieuw kandidaat staan voor het presidentschap. Maar Loekasjenko, die al eerder heeft gezinspeeld op een derde termijn, vindt dat die bepaling uit de grondwet moet worden geschrapt. ,,Als u denkt aan hoe te stemmen, denk eens na: wilt u dat het huis dat we samen bouwen wordt voltooid?'', zo zei Loekasjenko gisteren in een toespraak op de televisie. ,,Zonder energieke druk van de kant van de president zal al het werk dat we hebben gedaan, verdwijnen.''

Loekasjenko, die zijn land op zeer autocratische wijze regeert, prees zijn eigen beleid. ,,De afgelopen tien jaar is geen enkele Wit-Rus het slachtoffer geworden van een terroristische daad. In een referendum zult u stemmen voor de veiligheid van het land'', zo zei hij in zijn toespraak, kennelijk verwijzend naar de terreuracties in Rusland. Hij suggereerde dat zijn tegenstanders – goeddeels monddood – vanuit het buitenland worden gesteund: ,,Ik zie mensen die zich voorbereiden om in 2006 de macht te grijpen. Ik weet wie hun geld geeft. Maar ik wil niet dat Wit-Rusland wordt uitverkocht.''

Het referendum is vastgesteld voor 17 oktober, als de Wit-Russen ja of nee kunnen zeggen op twee vragen: of Loekasjenko mee mag doen met de volgende presidentsverkiezingen en of in die zin de bepaling dat hij dat niet mag, uit de grondwet mag worden geschrapt. De Wit-Russen kiezen op dezelfde dag een nieuw parlement..

Volgens critici is Loekasjenko nog steeds erg populair bij Wit-Russen die terugverlangen naar het Sovjet-verleden, maar verliest hij wel langzamerhand aanhang nu zijn pogingen, de centraal geleide economie draaiend te houden, steeds minder zoden aan de dijk zetten. Ook het internationale isolement waarin het land zich bevindt kost Loekasjenko populariteit.