Leeuwarden wil af van Mata Hari

Leeuwarden heeft genoeg van Mata Hari. Burgemeester G. Dales vindt dat de Friese hoofdstad af moet van ,,suffige folklore'', waaronder hij standbeelden als ús mem (de stamboekkoe die een bronzen standbeeld heeft) en ook de spionne en buikdanseres schaart. Volgens directeur Cees van 't Veen van het Fries Museum is de in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle (1876-1917) geen drager van de Friese cultuur. Hij wil daarom af van de aan haar gewijde vleugel.

De uitspraken zijn opmerkelijk. Jarenlang klaagde de gemeente dat er in de stad niets herinnerde aan de wereldberoemde stadgenote. Ruim tien jaar geleden waren er plannen voor een Mata Hari-museum. Die kwamen echter niet van de grond, maar in 1996 kreeg het Fries Museum wel een speciale zaal, ingericht door het kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buy.

Op de tentoonstelling in het Fries Museum zijn onder meer haar parfumflesje, drie boudoirstoeltjes uit haar woning, een servet en brieven te zien. Ook worden er delen van verzamelingen van Mata Hari-kenners Sam Waagenaar en de Leeuwarder journalist Sam Keikes geëxposeerd.

Mata Hari werd in 1917 geëxecuteerd in Frankrijk, op verdenking van spionage voor de Duitsers. Maar hoewel zij volgens Van 't Veen ,,een fenomeen, een mythe en een attractie'' is, past ze niet ,,in het concept van het Fries Museum''. ,,Het museum richt zich op kunst, cultuur en geschiedenis. Mata Hari is geen drager van de Friese cultuur. Ze draagt niet iets typisch Fries in zich.''

In het nieuwe Fries Museum zal dan ook geen plaats meer voor haar zijn. Dat museum kan worden gebouwd dankzij een legaat van achttien miljoen euro dat de architect Abe Bonnema in 2002 naliet. Gemeente, provincie, museum en projectontwikkelaars praten al twee jaar over de uitvoering van het plan.

Mogelijk krijgt Mata Hari wel een plaats in een nieuwe Friese `Hall of Fame', die op het Oldehoofsterkerkhof in het centrum van de stad komt.

Burgemeester Dales zei onlangs dat Mata Hari te veel herinnert aan nostalgie, maar geen dragende kracht is van de moderne stad.