K. `Clerks' Smith op nieuw dieptepunt

Kevin Smith is een geschikte kandidaat voor een filmisch equivalent van het programma waarin Tonko Dop `one hit wonders' interviewt over hun loopbaan ná die ene hit. Smiths enige echte hit is de geestige, low budget zwart-wit komedie Clerks uit 1994. Die werd gevolgd door het al veel mindere Mallrats, het nog ietsje slechtere Chasing Amy en het al nauwelijks meer fatsoenlijk uitgebrachte Dogma. Hij bereikt nu een voorlopig dieptepunt met het inferieure Jersey Girl, naar het gelijknamige lied van Bruce Springsteen.

Dieper kan iemand niet vallen. Weg is de humor, weg de speelse verwijzingen naar populaire cultuur. Ervoor in de plaats komen bloedserieuze melodramatische clichés met daarin de boodschap dat kinderen je leven veranderen, of je dat nu wilt of niet. Want dat is de wijze les die reclameman Ollie – een vlakke rol van Ben Affleck – leert. Waarop hij zijn snelle carrière natuurlijk verruilt voor het geluk van zijn dochtertje.

Jersey Girl. Regie: Kevin Smith. Met: Ben Affleck, Liv Tyler, George Carlin, Raquel Castro, Will Smith, Jennifer Lopez. In: 33 bioscopen.