Hema en Zandstra ruziën over schaats

De Hema-schaats is geen ,,slaafse nabootsing'' van de Easy Glider van schaatsfabrikant Zandstra uit Joure, verzekert de woordvoerster van de Hema. ,,Er kan daarom ook geen verwarring optreden bij de consument.'' Of ze de beide schaatsen wel eens heeft gezien en vergeleken? Nee, dat niet. En dat kan de consument ook niet, want de schaats ligt in de zomer niet in de schappen.

Maar de firma Zandstra weet genoeg: de Hema-schaats, die geen specifieke naam heeft, lijkt exact op hun eigen product, dat acht jaar geleden op de markt werd gebracht en met afstand de populairste schaats is voor kinderen. Het frame van de Hema-schaats komt voor 99 procent overeen met die van de Friese vinding, oordelen de Friese schaatsenmakers. En dus staan beide partijen vanmorgen voor de Amsterdamse kortgedingrechter.

De Hema-woordvoerster meldt dat het geding ,,met vertrouwen tegemoet'' wordt gezien. Zandstra eist dat de Hema de schaats uit zijn assortiment haalt. De Easy Glider (adviesprijs 36 euro) is een soort lage en platte variant op de ouderwetse houten Friese doorlopers. Het is volgens de website van Zandstra de ,,perfecte schaats voor beginners'', heeft een ,,moderne sluiting'' en een ,,breed frame''. Het schaatsblad is van ,,gehard staal'', zodat slijpen minder vaak nodig is. Vorige winter kwam de Hema volgens Zandstra met een welhaast identiek model op de markt, dat echter wel goedkoper is. De fabrikant zou hierdoor schade lijden.