Heineken groeit weer harder in VS

Bierbrouwer Heineken heeft in de eerste helft van dit jaar hoge groeicijfers behaald in de Verenigde Staten. Het concern deed het daarmee beter dan de concurrenten.

Dat zei het concern vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Voor het eerst sinds de aanslagen van september 2001 trok de omzet in de VS flink aan: plus 9 procent tegenover gemiddeld 1,6 procent bij de concurrenten. De Amerikaanse markt is belangrijk voor Heineken, omdat het `premium' bier daar met een hoge winstmarge wordt verkocht.

De totale omzet van Heineken steeg in het eerste halfjaar met 11 procent naar 4,8 miljard euro. Een groot deel daarvan was te danken aan de overname van de Oostenrijkse brouwerij BBAG. De nettowinst daalde met 27 procent naar 293 miljoen euro. Dat kwam door de sterke euro (waardoor inkomsten in dollars die worden omgerekend in euro's tegenvallen), een bijzondere bate in het eerste halfjaar van 2003 die er nu niet was, en een hogere afschrijving van goodwill. Bestuursvoorzitter A. Ruys sprak over ,,goede resultaten''.

Ruys was vooral tevreden over de stijging van de afzet van het premiumsegment met 6 procent. In West-Europa zakte het bedrijfsresultaat iets, maar in Nederland wist het concern een beter resultaat te boeken. Niet zozeer door meer verkoop van bier, maar door kostenbesparing dankzij een reorganisatie. Hierbij daalde het aantal arbeidsplaatsen met 460, eentiende van het personeel in Nederland.

Heineken houdt vast aan zijn prognose dat de nettowinst dit jaar lager uitkomt dan in 2003, vooral door de sterke euro jegens de dollar. De waardedaling van de Braziliaanse munt, de real, zal in het tweede halfjaar de winst extra drukken.

Heineken zal zich de komende periode vooral richten op de markt voor premiumbier, de Amerikaanse en de `opkomende' markten. Door de onlangs gesloten overeenkomst met het Mexicaanse Femsa hoopt de brouwer te profiteren van een exclusief importeurschap in Amerika. Spaanstaligen vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep in de VS.

Wegens het succes van de thuistapinstallatie Beertender in Nederland en Zwitserland zal de productiecapaciteit voor dit product snel wordt opgevoerd. Ruys wilde niet ingaan op recent onderzoek waaruit blijkt dat het matig drinken van bier een gunstige uitwerking heeft op de gezondheid. ,,Ik heb in het verleden veel onderzoek gezien, maar geef geen aanbeveling over een maximumhoeveelheid bier.''

Een andere Nederlandse bierbrouwer, Grolsch, maakte vanochtend ook resultaten bekend. In het eerste halfjaar daalde de winst met 30 procent naar 8,9 miljoen euro, vooral door de kosten van een nieuwe brouwerij. Het bedrijfsresultaat kwam 15 procent lager uit op 14,5 miljoen euro. De omzet steeg naar 152 miljoen euro, waarvan tweederde uit Nederland.