Godett weer verdacht van corruptie

De partijleider van de Curaçaose oppositiepartij Frente Obrero Liberashon (FOL), Anthony Godett, is gisteren op last van het openbaar ministerie in Willemstad gearresteerd.

Godett wordt verdacht van corruptie, het meewerken aan een ambtsmisdrijf en deelname aan een criminele organisatie. Anthony Godett is de broer van Mirna Louisa-Godett, van augustus 2003 tot juli 2004 premier van de Nederlandse Antillen. Hij bekleedt zowel een zetel in het Antilliaanse parlement als in de Curaçaose eilandsraad (gemeenteraad). Godett werd in juli dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden cel in verband met omkoping en valsheid in geschrifte bij het oplichten van de overheids-NV's Post en Curinta. Hiertegen is hij in cassatie gegaan.

Godetts aanhouding van gisteren houdt verband met een andere corruptiezaak waarbij ook voormalig minister van Justitie Ben Komproe (FOL) betrokken is. ,,Anthony Godett heeft uit de verhoren begrepen dat hij verdacht wordt van het aannemen van steekpenningen en van valsheid in geschrifte. Hij ontkent alles'', aldus zijn advocaat Mirto Murray tegenover het ANP.

Komproe werd maandag al gearresteerd, samen met een van zijn vroegere medewerkers en de moeder van de eigenaar van Campo Alegre, een prostitutiekamp. In dit onderzoek verrichtte het openbaar ministerie in mei al huiszoekingen bij onder meer Komproe en op het ministerie van Justitie. Komproe wordt verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie wegens het omzeilen van de visumplicht van Colombiaanse en Dominicaanse prosituees voor Campo Alegre en pogingen om de gedetineerde Campo-eigenaar onterecht vervroegd uit de gevangenis te krijgen.

Ook wordt de betrokkenheid van Komproe onderzocht bij het geven van een voorkeursbehandeling aan FOL-adviseur Nelson Monte toen hij in voorarrest zat voor zijn aandeel in de fraude bij overheids-NV's. Daarvoor werd hij in juli tot vier jaar cel veroordeeld. Ook in dit onderzoek is Monte verdachte. Maar er spelen waarschijnlijk nog meer zaken. Het OM spreekt over ,,een traject van ambtelijke corruptie''.

FOL is intussen van een aantal kopstukken beroofd, die in voorlopige hechtenis zijn of een straf uitzitten. De secretaris-generaal van FOL, Amerigo Thodé, is er van overtuigd dat het om politieke vervolging gaat, aangestuurd vanuit Nederland. Tijdens de regeerperiode van FOL (2003-2004) ,,heeft Nederland immers duidelijk laten blijken tegen FOL te zijn''. Ook zou het gaan om een wraakactie van het Antilliaanse OM, dat in januari door de toenmalige minister Komproe op de vingers getikt werd wegens een geheim onderhoud met ministers De Graaf (Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie), die toen op Curaçao waren.