De MGM-leeuw brult niet meer

Waarom doet Kirk Kerkorian er zo lang over om Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) te verkopen? De financier heeft de filmstudio uit Hollywood al bijna een half jaar in de etalage staan. Maar ondanks het feit dat er diverse overnamegesprekken hebben plaatsgevonden met grote concerns als Sony en Time Warner heeft MGM nog steeds geen partner gevonden.

Toch lijkt het erop dat de zaak binnenkort kan worden beklonken. Vorige week waarschuwde MGM beleggers dat de prijs wel eens lager zou kunnen uitvallen dan de 5 miljard dollar waarvan aanvankelijk sprake was. Dit duidt erop dat het bedrijf beleggers voorbereidt op een bescheidener transactie.

De filmcatalogus van MGM moet in potentie voor een vorstelijke kasstroom kunnen zorgen – volgens schattingen van zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) jaarlijks 550 miljoen euro, onder optimale omstandigheden. Maar op dit moment wordt het grootste deel van dat bedrag opgeslokt door de lopende kosten van de MGM-studio en de renteafdracht over de schuldenlast van bijna 2 miljard dollar. Zoals de zaken er nu voor staan, zal het bedrijf pas na drie jaar van verliezen een positief operationeel inkomen kunnen boeken.

Voor een eventuele gegadigde betekent dit heel veel werk om het bedrijf weer gezond te maken, of een armzalig rendement op zijn belegging. Kijk maar eens naar de cijfers. Een koper die 4,5 miljard dollar betaalt voor de onderneming zou een rendement van 0,5 procent op zijn belegging verwezenlijken, op basis van de schatting van CSFB van een operationeel inkomen van 30 miljoen dollar volgend jaar, en afgezien van eventuele synergie-effecten.

Een koper zou de filmstudio moeten sluiten en films die nog in productie zijn naar zijn eigen studio moeten overhevelen. Tegelijkertijd zou hij de filmcatalogus van MGM agressief te koop moeten aanbieden via zijn eigen kabeltelevisiekanalen en distributienetwerken voor DVD's en films.

Zowel Time Warner als Sony, dat samenwerkt met twee financiële partners, is daartoe in staat. Maar de niet geheel vlekkeloze staat van dienst van Sony op dit gebied, geeft Time Warner waarschijnlijk een beslissende voorsprong.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox