China sluit na zware regen sluizen Drieklovendam

China heeft gisteren de scheepvaart door de sluizen van de Drieklovendam in de rivier de Yangtze opgeschort. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. Het is voor het eerst sinds China vorig jaar juni het reservoir vóór de grootste waterkrachtcentrale ter wereld liet vollopen dat het de scheepvaart staakt.

China besloot hiertoe naar aanleiding van zware regenval in de Zuidwestelijke provincies Sichuan en Chongqing, die al aan zeker 167 mensen het leven heeft gekost. Daar zijn de ergste regens inmiddels gestopt, maar de verwachting is dat het water van de Yangtze vandaag zijn hoogste stand bereikt in Hubei, de oostelijker gelegen provincie waarin de Drieklovendam ligt. De dam, die volgens de Chinese overheid juist een belangrijke functie vervult in het terugdringen van het overstromingsgevaar langs de Yangtze, krijgt daarmee zijn eerste serieuze test te doorstaan. Volgens de Chinese autoriteiten is de dam goed bestand tegen de hoge waterstand, en zal hij vrijdag waarschijnlijk weer voor het scheepvaartverkeer worden geopend.

In Sichuan en Chongqing zijn reddingswerkers bezig met het ontzetten van mensen die geïsoleerd zijn geraakt doordat hun woonoorden volledig door water zijn omgeven of doordat de wegen en de bruggen naar hun dorpen zijn ingestort. De inschatting is dat het dodental nog verder zal oplopen, omdat er met een aantal gebieden geen contact mogelijk is, doordat de communicatie-apparatuur is uitgevallen. In Dazhou, de stad die het zwaarst is getroffen, is sprake van zeker 89 doden en 41 vermisten en van zo'n tienduizend zieken en gewonden, zo meldde een provinciale ambtenaar vandaag.

In sommige gebieden staat het water zo hoog dat gebouwen van vier verdiepingen volledig onder het water zijn verdwenen. Hulpverleners, onder wie vijfduizend militairen, delen instant noedels, medicijnen en ontsmettingstabletten voor water uit vanuit bootjes, en op de Chinese staatstelevisie zijn beelden te zien van mensen die hun huizen verlaten op zelfgemaakte vlotten. Kleine kinderen worden in kleurige teiltjes over het water geduwd, oude mensen worden voortgetrokken terwijl ze op binnenbanden van auto's zitten. De economische schade wordt voorlopig geschat op ongeveer 390 miljoen euro.