Capriati met hulp umpire in halve finale

De Amerikaanse Jennifer Capriati heeft gisteren na een spectaculair gevecht met haar landgenote Serena Williams de halve finales van de US Open bereikt. Daarin treft ze vrijdag de Russin Elena Dementieva.

Capriati won indrukwekkend in drie sets: 2-6, 6-4 en 6-4. Aanvankelijk leek ze aan een kansloze missie bezig tegen de jongste van de zusjes Williams die de eerste set met 6-2 naar zich toetrok. Gedragen door het publiek vocht Capriati zich knap terug in het duel. Zowel in de tweede als in de derde set had ze aan een servicebreak genoeg om haar rivaal te verslaan.

De partij stond bol van de spanning en fouten van de scheidsrechter. Na twee enerverende sets begon de ellende bij een `overrule' van de Portugese scheidsrechter Mariana Alves. Williams had een backhand geslagen die keurig binnen de lijn viel. De lijnrechter had er niets op aan te merken, maar Alves besloot het punt aan Capriati te geven. Williams werd razend toen Alves haar beslissing weigerde terug te draaien en verloor haar eerste opslaggame in de beslissende set. Bij een 5-4-achterstand sloeg Williams, wel leidend met 0-15, opnieuw een winner die werd uitgegeven hoewel de tv-beelden duidelijk lieten zien dat de bal op de lijn was geland. Terwijl het stadion ontplofte, hield Capriati het hoofd koel om de partij uit te serveren. Williams verdween hoofdschuddend van de baan.

,,Ik dacht eerst dat het weer zo'n blunder was als op Wimbledon'', zei Williams met een verwijzing naar een incident eerder dit jaar waarbij haar zus Venus het slachtoffer was toen de scheidsrechter een verkeerde stand noemde in haar partij tegen de Kroatische Sprem. ,,Ik dacht dat ze (Alves) zich vergist had en wilde duidelijk maken dat ik het punt had gemaakt. Ik vroeg haar vervolgens waarom ze die beslissing genomen had, terwijl de bal zo duidelijk in was, en niet eens de lijn had geraakt.''

Williams zei dat de beslissing haar spel had beïnvloed. ,,Ik ben minder de hoeken van het veld op gaan zoeken, ik ben minder risicovol gaan spelen. Ik ben boos en verbitterd.'' De organisatie besloot umpire Alves niet meer in actie te laten komen op de US Open.

Capriati nam revanche voor haar ontluisterende nederlaag deze zomer op Wimbledon, toen ze met 6-1 en 6-1 door Williams was verslagen. Eerder dit jaar won Capriati op Roland Garros van Williams.

Bij de mannen bereikte Tommy Haas de kwartfinales. De Duitser won in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych: 7-6, 6-1 en 7-5. Zijn volgende tegenstander is de Australiër Lleyton Hewitt die zich plaatste ten koste van Karol Beck: 6-4, 6-2 en 6-2. Titelverdediger Andy Roddick bereikte als laatste de kwartfinales. Hij treft de Zweed Joachim Johansson. De Amerikaan maakte in ruim anderhalf uur korte metten met de Spanjaard Tommy Robredo: 6-3, 6-2 en 6-4.