British Airways stapt uit Qantas

British Airways (BA) verkoopt zijn belang van 18,25 procent in de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. De opbrengst van ongeveer 1,1 miljard Australische dollar (630 miljoen euro) gebruikt BA voor vermindering van zijn schulden en versterking van de positie in Europa, zo heeft de Britse maatschappij vandaag meegedeeld.

De samenwerking tussen de twee maatschappijen blijft bestaan. BA kocht de deelneming in Qantas in 1993 voor 665 miljoen Australische dollar en ontving sindsdien 600 miljoen dollar aan dividend.

De aandelen worden binnen twee dagen verkocht via de Amerikaanse Citibank. Analisten rekenen er op dat de aandelen naar institutionele beleggers gaan. De beurskoers van Qantas is in afwachting van de afronding van de transactie opgeschort tot vrijdag.

Volgens analisten kan de stap van BA leiden tot belangrijke veranderingen in de verhoudingen tussen de internationale luchtvaartallianties. De Britse maatschappij liet vandaag weten dat de verkoop van het belang in Qantas ,,het mogelijk maakt deel te nemen aan de consolidatie in de Europese luchtvaart''. Dat concentratieproces kreeg eerder dit jaar een stevige impuls door de fusie van Air France en KLM.

,,Nu Europa liberaliseert en het politieke klimaat gunstiger is voor consolidatie, hebben we een goede positie'', aldus commercieel directeur Martin George van BA. Volgens hem is BA echter niet geïnteresseerd in deelneming in de in nood verkerende Italiaanse maatschappij Alitalia, die aansluiting wil bij Air France-KLM. Ook een vergroting van het belang van 9 procent in het Spaanse Iberia is niet aan de orde.

Voor Qantas kan het vertrek van BA de weg vrijmaken voor het aantrekken van een andere partner. Analisten denken daarbij aan Singapore Airlines en Air France-KLM.