Beslan zoekt nog altijd kinderen

In Beslan worden voorbijgangers en cameralieden nog altijd aangeklampt door inwoners die, een halve week nadat het gijzelingsdrama afliep, hun kinderen niet hebben gevonden.

,,Hij is niet dood, hij is niet gewond, waar is mijn kind?'' Tientallen inwoners van Beslan stellen die vraag de hele dag door aan iedereen die ze tegenkomen: zij hebben, meer dan een halve week na de bloedige beëindiging van de massagijzeling, hun kind nog altijd niet kunnen vinden.

Ze komen samen bij het Cultuurhuis van het Kaukasische stadje, waar officiële lijsten van de bijna honderd nog steeds vermiste gijzelaars zijn opgehangen. Die lijsten zijn nog altijd niet compleet, want ernaast hebben mensen foto's opgehangen van vermisten die niet op de officiële lijst voorkomen.

De wanhopige mensen tonen de foto's van hun verwanten aan voorbijgangers en aan televisiecamera's, in de hoop dat er ergens iemand zal opduiken die hun vermiste heeft gezien. Ze zijn tevergeefs de lijkenhuizen en de ziekenhuizen afgelopen.

De lijst met vermisten is de afgelopen dagen geslonken van 260 namen naar 94, naarmate meer lijken zijn geïdentificeerd. Tegelijkertijd zijn nog 107 lichamen van slachtoffers van het drama nog steeds niet geïdentificeerd. Het gaat om lichamen die zo verminkt of verbrand zijn dat alleen DNA-onderzoek nog kan helpen.

De autoriteiten van Noord-Ossetië gaan er van uit dat de lijsten van vermisten gaandeweg korter zullen worden naarmate dat DNA-onderzoek helderheid verschaft.

Maar er zijn ook vermisten die na de evacuatie van de school nog levend zijn gezien en die sindsdien spoorloos zijn. Ze zijn hoe dan ook niet omgekomen in de gymzaal waar de andere gijzelaars omkwamen.

,,Mijn zoon is niet levend, maar hij is ook niet dood'', zegt Boris Tizjijev vertwijfeld. Zijn zoon Soslan, veertien jaar oud, vluchtte vrijdagmiddag samen met zijn zusje Alana uit de school. Hij was een van de eersten die uit het raam kon springen en wegrennen. Alana zag hem vluchten en rende achter hem aan. Maar zij raakte op de vlucht gewond en kon hem niet volgen. Sindsdien is Soslan spoorloos.

Nog zes andere ouderparen in Beslan hebben zulke verhalen: hun kinderen zijn buiten de school gezien, levend en ongedeerd, maar ze zijn daarna nergens opgedoken.

De officiële woordvoerder van de Noord-Osseetse regering, Lev Dzoegajev, zegt in de hoofdstad Vladikavkaz op basis van analyses van psychologen dat het in situaties van extreme stress voorkomt dat mensen andere mensen denken te herkennen, terwijl het in werkelijkheid om andere personen gaat. Hij zegt te vrezen dat Soslan en de andere kinderen die zouden zijn gezien, zich bevinden onder de lijken die nog niet zijn geïdentificeerd.

De politie is inmiddels gisteren eindelijk begonnen met het inzamelen van foto's van vermisten met de belofte alle ziekenhuizen en mortuaria nog eens langs te gaan in de hoop vermisten terug te vinden. Daarnaast worden alle inwoners die nog familieleden missen opgeroepen naar een laboratorium te komen om DNA-materiaal af te geven.