Begrotingstekort VS lager dan gedacht

Het federale begrotingstekort van de Verenigde Staten zal dit jaar 422 miljard dollar bedragen. Dat is 55 miljard dollar lager dan het Amerikaanse Congres en de meeste economen begin dit jaar nog verwachtten. Volgend jaar zal het begrotingstekort waarschijnlijk dalen.

Dit heeft het Congressional Budget Office (CBO), een politiek neutrale instelling van het Amerikaanse Congres, gisteren bekendgemaakt. In maart van dit jaar dit ging het CBO nog uit van een tekort van 477 miljard dollar. Als deel van het nationaal inkomen komt het tekort over 2004 uit op 3,6 procent.

In de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de jongste raming van het CBO door de Republikeinse partij van president Bush met instemming onthaald. De raming van het Congres ,,is een teken van de economische groei die het gevolg is van president Bush' beleid van lastenverlichting,'' zei Tim Adams, de hoogste beleidsman van Bush' verkiezingsteam. De Republikein Jim Nussle, die voorzitter is van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei dat ,,het rapport bewijst dat ons beleid werkt, en zorgt voor een sterkere economie, meer banen en een lager tekort''.

Democraten onderstreepten dat, ondanks de verbetering, het tekort van 422 miljard dollar nog steeds een record is, en veel hoger dan het tekort van 375 miljard over 2003.

,,Alleen George W. Bush is in staat om te vieren dat er een recordtekort is, er een verlies is van 1,6 miljoen banen en dat de ziekenfondspremies met 17 procent zijn gestegen,'' reageerde de Democratische presidentskandidaat John Kerry. John Spratt, een Democratisch lid van de begrotingscomissie van het Huis van Afgevaardigden zei dat ,,er geen enkele manier is om een recordtekort af te schilderen als goed nieuws. Vanuit welk gezichtspunt dan ook, de tekortcijfers zijn een reden voor alarm en een roep om actie''.

Voor 2005 wordt een tekort verwacht van 348 miljard dollar. Dat is weliswaar 15 miljard minder dan het CBO begin dit jaar nog dacht, maar is 17 miljard meer dan de projecties die het Witte Huis deze zomer bekendmaakte. Bij de tekortberekening voor 2005 is bovendien niet meegerekend dat de regering-Bush de belastingverlagingen die in 2003 werden doorgevoerd, permanent wil maken.

Hoewel het CBO zijn projectie voor de korte termijn zag verbeteren, zijn de ramingen voor de lange termijn juist verslechterd. Voor de eerstvolgende tien jaar wordt een cumulatief tekort geraamd van 2.300 miljard dollar. Dat is bijna 300 miljard meer dan dit voorjaar werd verwacht.