Band zoek in Madonna's bed

Let goed op bij Madonna: Truth Or Dare, het hilarische verslag van Madonna's Blond Ambition-tournee uit 1990. Waar zijn de muzikanten? Van de begeleidingsband zien we weinig meer dan een silhouet van de toetsenman, de kuif van de percussionist en de grote teen van de bassist, of is het de duim van de lang niet onbekende Darryl Jones, eerder bij Miles Davis en later bij de Rolling Stones. In de `backstage' gemaakte beelden ontbreken ze helemaal, terwijl de lotgevallen van de hoogst aanstellerige danserstroep uitgebreid aan de orde komen.

Wie vindt dat het bij Madonna dus helemaal niet gaat om de muziek, krijgt gelijk van de ster zelf, die ergens toegeeft dat ze lang niet de beste danseres of zangeres van de aardbol is. Ze wil provoceren, iets overbrengen, een artistiek statement maken of, zoals ze met een levensgroot cliché poneert, ,,het publiek een emotionele reis laten maken''. Dan simuleert ze met een fles bronwater een pijpscène.

Het leuke van Truth Or Dare, dat wordt uitgezonden als Madonna's grootste fans bij haar optreden in Arnhem zijn, is dat de ster ook `backstage' uitgebreid gevolgd wordt.

De concertbeelden zijn luxueus gefilmd, maar voor de minder formele taferelen koos filmmaker Alek Keshishian voor korrelig zwart-wit en schokkerige camerabewegingen. Hij had de mazzel dat die tournee volop drama kende. Madonna heeft stemproblemen in New York, wordt met haar familie herenigd in Detroit, krijgt de politie op haar dak wegens het provocerend-seksuele karakter van haar show in Toronto (je ziet haar glimmen) en moet om diezelfde reden concerten afzeggen in Italië.

Natuurlijk komen er andere beroemdheden langs, want dat soort trekt elkaar aan. De leukste scène, na die met de Vichy-fles dan, is nog altijd die waarin Madonna achter Kevin Costners rug kotsgebaren maakt. Ze spreekt de achternaam van Antonio Banderas uit als Bandares (zo staat hij ook op de aftiteling).

Het waarste woord is van toenmalig minnaar Warren Beatty, die over zijn vlam zegt: ,,Waarom zou ze leven als er geen camera in de buurt is?'' Geen wonder dat hun relatie het einde van de tournee niet haalde.

Madonna: Truth Or Dare. Yorin, 20.30-22.50u.

    • Jacob Haagsma