Automatiseerder Atos Orgin koopt conflict over naam af

Automatiseerder Atos Origin heeft het hoogopgelopen conflict over de naam Atos met het veel kleinere Amsterdamse bureau Atos Beleidsadvies geschikt. Bestuurslid W. Kieboom van Atos Origin, waar bijna 50.000 mensen werken, laat doorschemeren dat een geldbedrag is overgemaakt naar het 45-koppige adviesbureau.

De schikking kwam nadat de rechtbank anderhalve maand geleden had bepaald dat Atos Origin deze naam niet meer mag gebruiken. Volgens Kieboom mag Atos Origin de naam Atos wel blijven gebruiken. Het is onduidelijk of Atos Beleidsadvies van naam wijzigt. Het bedrijf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Atos Origin maakte de schikking tegelijkertijd bekend met de halfjaarcijfers. De Frans-Nederlandse automatiseerder, met circa 9.000 werknemers in Nederland, heeft het afgelopen halfjaar een verlies gemaakt van 22,6 miljoen euro. Oorzaak is volgens Kieboom de overname van branchegenoot Sema, dat sinds 1 januari van dit jaar meetelt in de boeken. Na de acquisitie is een reorganisatie ingezet die 76 miljoen euro heeft gekost. Daarnaast waren er afschrijvingen op de overnamepremie van 59 miljoen euro.

Ondanks het verlies verwacht Atos Origin voor het gehele jaar uit te komen op winst. Het bedrijf laat in het midden hoe hoog deze zal zijn. Wel heeft de onderneming toegzegd een winstmarge (bedrijfsresultaat op omzet) te behalen van 7 procent. De jaaromzet zal min of meer gelijk zijn aan die van vorig jaar: 5,3 miljard euro.

Kieboom verklaart dat de automatiseringsmarkt ,,aan het herstellen is''. De belangrijkste aanjager daarvan is volgens hem de aantrekkende vervangingsmarkt. ,,De laatste grote vernieuwingsronde vond vier jaar geleden plaats. Nu gaan, zowel grote als kleine bedrijven, langzamerhand zowel hardware als software vervangen.'' Verder ziet hij dat met name grote bedrijven grotere aandacht hebben voor de beveiliging van hun IT-systemen. Daarnaast is er volgens de bestuurder meer oog voor de integratie van verschillende automatiseringssystemen die ontstaan zijn na overnames.