Arrest Nomads verlengd (gerectificeerd)

De twaalf Hells Angels (`Nomads') die worden verdacht van de moord op drie clubgenoten, in februari dit jaar, blijven nog drie maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. Het politieonderzoek naar de moorden moet van de rechtbank in die periode afgerond zijn.

De advocaten van de verdachten hadden tijdens de twee dagen van de pro-forma zitting hun invrijheidsstelling bepleit, omdat er te weinig bewijsmateriaal zou zijn tegen de individuele cliënten. Ook had het onderzoek al lang afgerond kunnen worden, vindt de verdediging.

De drie Hells Angels Paul de Vries, Cor Peijnenburg en Serge Wagenaars werden op 13 februari gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Ze waren met meerdere schoten om het leven gebracht.

Justitie gaat er vanuit dat dit in het clubhuis gebeurd is en dat de leden gezamenlijk besloten tot de moord. Een ruzie over een mislukte cocaïnedeal van 300 kilo zou daaraan ten grondslag liggen. Belastende verklaringen hierover van een Antilliaanse `brother', Angelo D., vormen het belangrijkste bewijs voor deze theorie. Behalve de twaalf Hells Angels zit ook de Limburger Donny K. vast in deze zaak. Hij zou met Angelo D. achter de cocaïne-invoer zitten.

De Antilliaan D. moest gisteren ook voorkomen voor de invoer van de 300 kilo cocaïne. Zijn advocaat Gerard Spong legde gisteren plotseling de verdediging van D. naast zich neer, maar wil niks zeggen over de reden. Hij bevestigde gisteravond wel dat D. inmiddels in een getuigenbeschermingsprogramma is opgenomen en dat er een deal met hem is gesloten.

Uiterlijk in januari 2005 moet de zaak inhoudelijk behandeld worden.

Deal Nomads

In het artikel Arrest Nomads verlengd (8 september, pagina 2) staat dat advocaat G. Spong bevestigt dat het openbaar ministerie een deal met getuige Angelo D. heeft gesloten. Volgens Spong is D. wel in een getuigenbeschermingsprogramma opgenomen, maar is van een afgeronde deal nog geen sprake.