Verdriet en woede beheersen Beslan

In Beslan zijn gisteren weer 120 slachtoffers van de bloedig geëindigde massagijzeling van vorige week begraven, terwijl honderden inwoners nog steeds zoeken naar hun vermiste verwanten – ongeveer honderd mensen worden nog vermist – en buitenlandse hulporganisaties de eerste zendingen hulpgoederen aanleverden.

Het haastig aangelegde kerkhof van Beslan was ook gisteren weer het toneel van hartverscheurend verdriet. En van woede. Terwijl de lange stoet met lijkkisten en rouwende verwanten door de stromende regen naar het kerkhof toog, legde de politie van Beslan een veiligheidskordon langs de weg in afwachting van een delegatie van hoge leiders als de Moskouse burgemeester Loezjkov, president Dzazochov van Noord-Ossetië, de voorzitter van de Doema en de Russische procureur-generaal, die naar Beslan waren gekomen voor een herdenkingsplechtigheid. De hoge bezoekers namen plaats op een verhoogd podium en hielden met luidsprekers versterkte toespraken tot een kleine groep belangstellenden. Dat veroorzaakte grote woede bij de inwoners van Beslan die vlak langs het podium hun omgekomen kinderen naar hun graf brachten. Een vrouw liep op het podium af en riep kwaad naar de hoge bezoekers, om vervolgens overmeesterd en, achtervolgd door verslaggevers, weggevoerd te worden door de ordebewakers.

In Beslan kwamen gisteren met Amerikaanse legervliegtuigen aangevoerde hulpgoederen aan – voornamelijk antibiotica, verbandmiddelen en andere medische voorraden.

De Russische televisie bracht gisteren opnieuw de enige schoolbezetter in beeld die levend in handen van de politie is gevallen. De man, wiens naam werd opgegeven als Noerpasji Koelajev, zei dat de gijzelingsactie op touw was gezet door Aslan Maschadov, de Tsjetsjeense rebellenleider, en door Sjamil Basajev, de meest radicale Tsjetsjeense krijgsheer. Het doel van de actie zou zijn geweest ,,een oorlog in de hele Kaukasus te laten ontbranden''. Maschadov wees gisteren opnieuw elke betrokkenheid af. President Poetin had zaterdag al vastgesteld dat dat het doel van de actie was. Zondag had de Russische televisie de man al getoond. Toen zei hij dat hij geen kinderen had gedood.

Volgens de Russische televisie waren bij de gijzeling ,,Kazachse, Tsjetsjeense, Arabische, Ingoesjeetse en Slavische terroristen'' betrokken. Tot dusverre zijn overigens geen lichamen van Arabieren getoond. Volgens de regering van Noord-Ossetië ging het om 35 terroristen. De plaatsvervangende procureur-generaal van Rusland hield het gisteren op 32 schoolbezetters, van wie er dertig zijn gedood. Het persbureau Interfax meldde dat de gijzeling werd geleid door een Ingoesjeet, Magomed Jevlojev, wiens lichaam niet is gevonden.

De deels verwoeste school waar zich het drama afspeelde werd ook gisteren bezocht door rouwende inwoners van Beslan. Ze liepen rond te midden van de poelen regenwater, het gebroken glas, de puinhopen van het dak, de kinderschoenen, schoolboeken en papieren. In de school is inmiddels een condoleanceregister neergelegd. Een van de teksten: ,,Kinderen, vergeef ons volwassenen.''

In Moskou worden vandaag naar schatting 100.000 mensen verwacht bij een door de officiële vakbonden georganiseerde herdenkingsdemonstratie. Critici zeggen dat de manifestatie bedoeld is om kritiek op de rampzalige afwikkeling van het drama van Beslan en op het onvermogen van president Poetin om de Tsjetsjeense crisis op te lossen, af te weren.