Van Heeswijk is gele trui kwijt

De favorieten voor de eindzege hebben zich gisteren naar voren gedrongen in de Ronde van Spanje. In een sprint bergop toonden klassementsrenners als Heras (vijfde), Garzelli (zesde), Mancebo (zevende) en Aitor Gonzalez (achtste) zich aan kop. De ritzege ging naar de Spanjaard Alejandro Valverde, vorig jaar derde in het eindklassement.

De Nederlander Van Heeswijk moest na een dag alweer zijn leiderstrui uittrekken. De 31-jarige sprinter werd in het klassement ingehaald door zijn Luxemburgse ploeggenoot Joachim die onderweg enkele bonificatieseconden pakte. Daarmee is hij de eerste Luxemburger ooit die het goudgele tricot mag dragen. ,,Het was mijn taak om mee te gaan bij ontsnappingen'', sprak Joachim. ,,Dit is mijn beloning.''

De etappe tussen Burgos en Soria werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van vier wielrenners onder wie Veneberg. De renner van Rabobank verliet na 45 kilometer samen met Joachim, de Belg Hulsmans en de Fransman Flickinger het peloton. Het viertal kreeg bijna 10 minuten voorsprong, maar werd 8 kilometer voor Burgos achterhaald.

Terwijl de Duitser Zabel met een lekke band aan de kant stond, rukten de toprenners op. Alle kopmannen hadden namelijk het routekaartje goed bestudeerd en wisten dat de aankomst in Soria zeer lastig was. Op het klimmetje brak het peloton dan ook in kleine groepjes. Kelme-renner Valverde bleek in de stromende regen veruit het sterkst. Met ruime voorsprong bereikte hij als eerste de streep, voor de Australiër O'Grady en de door de Raboploeg begeerde Rus Mentsjov. Freire (Rabobank) kwam als vierde over de streep.

,,Voor de start van de etappe heb ik met mijn ploeggenoten onze winstkansen besproken'', sprak Valverde. ,,Ik besefte dat – wanneer het peloton bij de voet van de klim bijeen was – ik een goede kans op de zege had.'' Na zijn ritzege keek de 24-jarige Spanjaard vol vertrouwen naar het restant van de ronde. ,,Ik kan deze Vuelta winnen'', sprak hij vol vertrouwen. ,,Maar dat hangt ervan af hoe ik de bergen verteer. Hoe meer etappes ik win, des te groter mijn winstkansen natuurlijk worden.'' Valverde ziet Beloki en Vinokoerov als zijn grootste concurrenten.