`Unilever wekte schijn aandelen terug te kopen'

Het voedingsmiddelenconcern Unilever en zijn financieel adviseur ABN Amro Rothschild hebben bij de introductie van de preferente aandelen Unilever in 1999 de schijn gewekt dat Unilever de stukken na vijf jaar zou terugkopen. Unilever ontkent toezeggingen tot terugkoop te hebben gedaan en meldde in mei dit jaar dat het de preferente aandelen wil omzetten in gewone aandelen. Daardoor zouden beleggers honderden miljoenen euro's zijn misgelopen. Dat heeft de Vereniging van Effectenbezitters gisteren gezegd voor de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Unilever legt de schuld bij de banken Stroeve en Veer Palthe Voûte. ,,Analisten van andere banken wezen juist wel op de onzekerheid van de terugkoop door Unilever'', aldus de advocaat van Unilever.