Traumacentra: niet altijd hulp bij ongeval

Traumacentra in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam hebben 's nachts geen mobiele teams beschikbaar om plaatselijk spoedeisende hulp te verlenen bij ongevallen. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Hoogervorst heeft de betreffende centra op zijn ministerie ,,ontboden''. De minister eist dat de centra zich ,,tot het uiterste'' inspannen om hun teams weer paraat te maken.

Een woordvoerder van het traumacentrum in Amsterdam ontkent overigens dat het centrum 's nachts geen mobiel team beschikbaar heeft. ,,Wij hebben 's nachts wel moeite met het vrijmaken van beschikbaar personeel, maar dat geldt voor alle traumacentra'', zegt een woordvoerder. De traumacentra van Nijmegen en Tilburg waren vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Sinds 1998 kent Nederland verspreid over het land tien traumacentra, voor specialistische spoedeisende hulp bij ongevallen. Overdag verlenen de vier centra met een helikopterteam in heel Nederland spoedeisende hulp op de plaats van ernstige ongevallen. Daarvoor staan bij die vier centra altijd teams paraat, bestaande uit een trauma-arts, een verpleger en een piloot.

Tussen zeven uur 's avonds en zeven uur 's ochtends vliegen de helikopters niet, en verlenen alle tien de centra dezelfde spoedeisende hulp met de auto. 's Nachts worden de teams samengesteld uit de op dat moment beschikbare artsen en verpleegkundigen.

Door geldgebrek komt de beschikbaarheid van artsen en verpleegkundigen in gevaar, zegt de woordvoerder van het traumacentrum Amsterdam.