`Terroristen zijn meestal moslims: zegt ons dat iets?'

Een vooraanstaande Saoedische journalist heeft erop gewezen dat terreur een islamitische ziekte is, tot zelfkritiek opgeroepen en fel uitgehaald naar islamitische geestelijken en docenten die de gewelddadige dood van burgers rechtvaardigen in naam van de islam. Zonder hen het hoofd te bieden, ,,kunnen we onze extremistische jongeren niet terugwinnen die al die verschrikkelijke misdaden plegen''.

Abdul Rahman al-Rashid, managing directeur van de Arabische televisiezender Al-Arabiya, kwam met zijn aanklacht in een zeldzaam openhartig commentaar in de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat in reactie op de bloedige gijzeling in de school in de Russische stad Beslan. Al-Sharq al-Awsat, een in Londen uitkomende, met Saoedisch geld gefinancierde krant waarvan Rashid tot zes maanden geleden hoofdredacteur was, publiceerde het commentaar zaterdag. De Britse Sunday Telegraph drukte het eveneens af.

Rashid schreef dat weliswaar niet alle moslims terroristen zijn, maar ,,het is even zeker en uitzonderlijk pijnlijk dat bijna alle terroristen moslims zijn''. ,,Bin Laden is een moslim'', aldus Rashid, ,,de meerderheid van degenen die de zelfmoordaanslagen op bussen, auto's, scholen, huizen en gebouwen over de hele wereld bemanden waren moslims [..] Zegt dat ons iets over onszelf, onze maatschappijen en onze cultuur?''

In zijn commentaar riep Rashid de moslims op de ernst van de situatie in te zien en te erkennen. ,,Vervolgens moeten we achter onze terroristische zoons aangaan, in het volle besef dat zij de zure druiven zijn van een misvormde cultuur''.

De islam is volgens Rashid een ,,onschuldige en welwillende godsdienst [..] die moord de afschuwelijkste misdaad noemt''. Maar hij is veranderd in een ,,alomvattende boodschap van haat en een universele oorlogsschreeuw''. Van de geestelijken die hiervoor verantwoordelijk zijn, ,,de neomoslims'', noemde hij met name de invloedrijke Egyptische geestelijke sjeik Yusuf al-Qaradawi. ,,Laten we luisteren naar Yusuf al-Qaradawi, de sjeik, en hem zijn fatwa horen reciteren over de religieuze toelaatbaarheid van het doden van Amerikaanse burgers in Irak [..] Deze kwakkelende sjeik, in zijn laatste dagen, met twee dochters die in het ongelovige Groot-Brittannië studeren, die kinderen aanspoort om onschuldige burgers te doden.'' Qaradawi, die in Qatar leeft en wiens standpunten vaak te horen zijn op de Arabische televisiezender Al-Jazira, wordt in islamitische kringen als gematigd beschouwd. Hij bracht deze zomer juist temidden van veel Britse kritiek een bezoek aan Londen en werd toen door burgemeester Ken Livingstone voor een nieuw bezoek in het najaar uitgenodigd.

De Saoedische kroonprins Abdullah deed zondag juist een beroep op leerkrachten en andere opvoerders geen extremistische ideeën te propageren. ,,Het is een kwestie van leven en dood voor het land'', zei Abdullah, de facto leider van het land, in een verwijzing naar het moslimterrorisme dat ook Saoedi-Arabië teistert.

Er is veel kritiek in het westen geleverd op de omzichtige manier waarop Saoedi-Arabië tot kort geleden omging met extremistische docenten en predikers die terreur goedpraatten. Maar sinds ook Saoediërs slachtoffer werden van moslimterreur is deze opstelling veranderd.