Strijd ontbrandt weer tegen Sadr

In de shi'itische sloppenwijk Sadr City in Bagdad zijn vanmorgen weer zware gevechten uitgebroken tussen Amerikaanse troepen en strijders van de opstandige shi'itische geestelijke Muqtada Sadr. Daarbij vielen volgens de Iraakse autoriteiten de afgelopen 24 uur veertig doden en 170 gewonden.

Onder de doden was een Amerikaanse militair. Elders in het land werden nog vier Amerikaanse militairen gedood bij vier verschillende bomaanslagen. Gisteren vonden zeven Amerikaanse soldaten de dood bij een bomaanslag bij de sunnitische stad Falluja. Daarmee zijn nu in totaal 993 Amerikanen gesneuveld sinds het begin van de oorlog in Irak in maart 2003.

Muqtada Sadr, die veel gewapende aanhang in Sadr City heeft, bood vorige week aan de strijd te staken mits de Amerikaanse troepen zich uit de wijk zouden terugtrekken. Uiteindelijk stemden de autoriteiten daar niet mee in. Volgens de Amerikanen zijn de nieuwe gevechten door Sadrs aanhang uitgelokt. Tien dagen geleden eindigde een drie weken durende confrontatie in de shi'itische heilige stad Najaf tussen Muqtada Sadr enerzijds en Amerikaanse en Iraakse regeringstroepen anderzijds in een akkoord dat Sadrs militie intact liet.

De verkiezingen voor een Iraaks parlement, die volgens de interim-grondwet uiterlijk in januari 2005 moeten worden gehouden, zullen mogelijk niet in alle delen van Irak doorgang kunnen vinden omdat het er te onveilig is. Dat heeft de Amerikaanse generaal Thomas Metz gezegd tegen de Los Angeles Times. Metz is de op een na hoogste Amerikaanse militair in Irak. Hij noemde plaatsen als Falluja, waar rebellen de facto de macht hebben. Overigens is hoe dan ook nog weinig te merken van voorbereidingen voor de verkiezingen.

De Franse premier Raffarin heeft gisteren sceptisch gereageerd op wat is bekendgemaakt als de nieuwe eisen van de ontvoerders van twee Franse journalisten. Op een moslimextremistische website eiste het zogeheten Islamitisch Leger in Irak 5 miljoen dollar, de belofte dat Frankrijk geen banden met Irak zou aanknopen en een bestand met Osama bin Laden. Eerder eisten de ontvoerders intrekking van de Franse anti-hoofddoekwet. De Franse autoriteiten bleven gisteren voorzichtig optimistisch dat de twee gijzelaars zullen vrijkomen.