RTL zendt AKO-prijs uit

De uitreiking van de AKO Literatuurprijs is op 22 oktober te volgen via het tv-programma RTL Boulevard. De afgelopen twee jaar werd de prijs uitgereikt in het programma Barend & Van Dorp, maar dat leverde nogal wat kritiek op. De genomineerde schrijvers vonden het `heel vervelend' aan tafel in de tv-studio, zegt Livia Verstegen van Verstegen & Stigter culturele projecten, dat de uitreiking organiseert. ,,Die samenwerking was een experiment; Barend & Van Dorp blijft een actualiteitenprogramma.''

Omdat Verstegen wel te spreken was over de samenwerking met de commerciële omroep, gaat de organisatie nu `een nieuw experiment' aan met RTL Boulevard, het societyprogramma dat wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde. Voor de schrijvers wordt een avond in het Amsterdamse Christofori georganiseerd, de uitzending van RTL Boulevard zal enkele malen naar die bijeenkomst `schakelen'. Verstegen is zeer te spreken over de samenwerking tot dusver: ,,Er wordt vaak met dédain over de commerciële omroep gesproken, maar ze staan zeer open voor nieuwe ideeën.''

Presentator Beau van Erven Dorens verheugt zich erg op de uitzending. ,,Ik vind het een ongelooflijke stunt. We zullen de schrijvers zeker in ere houden. Het was gênant om te zien hoe opgelaten ze zich vorig jaar voelden. We gaan in de dagen voorafgaand aan de uitzending portretten van de genomineerden maken, een beetje als popsterren, ook over wat ze verdienen – op onze manier.'' Het laatste boek van Van Erven Dorens, de verzameling columns Het boze oog, is overigens niet voor de AKO-prijs ingestuurd. Genomineerd voor de AKO-prijs zijn Bernlef (Buiten is het maandag), Hafid Bouazza (Paravion), Pam Emmerik (Het wonder werkt), Arnon Grunberg (De asielzoeker), Kees 't Hart (Ter navolging) en Ilja Leonard Pfeijffer (Het grote baggerboek).