Prix de Rome gaat populair

De Prix de Rome, Nederlands grootste en oudste staatsprijs voor kunstenaars tot 35 jaar, gaat samenwerken met de AVRO. De kunstprijs, voorheen vooral bekend bij ingewijden, moet zo gaan leven bij het grote publiek. ,,De prijs moet tongen los gaan maken'', aldus Janwillem Schrofer, directeur van de Rijksakademie die de Prix de Rome organiseert.

De prijs, in 1817 ingesteld door koning Willem I, zal een geheel nieuwe vorm krijgen en voortaan `Prix de Rome.nl' heten. De indeling in aparte kunstcategorieën verdwijnt. Er wordt nu alleen nog onderscheid gemaakt tussen een prijs voor beeldende kunst, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, en een prijs voor architectuur, die vierjaarlijks zal zijn. Dankzij de nieuwe sponsor SNS Reaal is het prijzengeld verhoogd tot 45.000 euro voor de eerste prijs, 20.000 euro voor de tweede prijs en 10.000 euro voor de twee basisprijzen.

De AVRO is van plan een documentaire te maken waarin de vier genomineerden gevolgd worden tijdens hun drie maanden tellende werkperiode. Deze filmportretten worden, voorafgaand aan de tentoonstelling waar de kunstenaars hun nieuwe werk presenteren, op televisie uitgezonden. De winnaar wordt halverwege de duur van de tentoonstelling bekendgemaakt.

Ook de prijsuitreiking zal door de AVRO worden uitgezonden, waarschijnlijk als onderdeel van een actualiteitenrubriek. Daarnaast zal de AVRO aandacht besteden aan de Prix de Rome in Opium Radio en op een speciaal daarvoor ontworpen website. Het is de bedoeling dat het publiek hier zal kunnen meestemmen op favoriete kandidaten.

De nieuwe opzet vertoont veel gelijkenis met de Britse Turner Prize, die een samenwerking met tv-zender Channel Four heeft en waarvoor ook steeds vier spraakmakende kunstenaars in aanmerking komen. Maar volgens Schrofer is de Prix de Rome ,,niet zo hyperig als de Turner Prize''. De afgelopen jaren werd de prijs veelal door nog onbekende kunstenaars gewonnen. Voor de AVRO is dat geen probleem, zegt Wim Weijland, hoofd AVRO Kunst. ,,Het hoeft geen spektakel te worden. Het is niet zo dat we de AKO literatuurprijs na willen gaan doen.''

De eerste Prix de Rome nieuwe stijl zal in de zomer van 2005 uitgereikt worden. De prijs voor architectuur volgt in 2006. Welk museum onderdak zal bieden aan de tentoonstelling, is nog niet bekend.

    • Sandra Smallenburg