Poetin razend over kritiek op afloop `Beslan'

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft vanmorgen fel gereageerd op internationale kritiek op de afwikkeling van het gijzelingsdrama in het Noord-Osseetse stadje Beslan. Hij wees onderhandelingen met Tsjetsjeense rebellen nadrukkelijk van de hand. ,,Zou u gaan praten met Osama bin Laden?'', vroeg Poetin in een gesprek met buitenlandse journalisten.

De Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, heeft Moskou gisteren gevraagd om ,,de noodzakelijke informatie'' over hoe de autoriteiten in het gijzelingsdrama hebben geopereerd. Raffarin zei dat Frankrijk de Russen herhaaldelijk ,,herinnert aan de noodzaak om mensenrechten te respecteren''.

De Franse regering volgt daarmee de aanvankelijke lijn van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, die zich dit weekeinde tijdens een EU-bijeenkomst afvroeg of de Russen de juiste beslissing hadden genomen bij de afwikkeling van de gijzeling. In een woedende reactie noemde de Russische regering de opmerking ,,onbeschoft, lasterlijk en ongepast''. Daarop nam Bot zijn woorden terug en zei niet om ,,opheldering'' te hebben gevraagd.

,,Waarom nodigen jullie Osama bin Laden niet uit in Brussel of op het Witte Huis?'', vroeg Poetin zich af. ,,Ga met hem in overleg, vraag wat hij wil en geef het hem zodat hij jullie met rust laat. Waarom doen jullie dat niet?'' Poetin zei dat hij grenzen trok in onderhandelingen met ,,schoften'' en dat hij niet wenste te praten met ,,kindermoordenaars''.

De president zei dat hij precies wil weten wat er in Beslan is gebeurd en wie ervoor verantwoordelijk is en gestraft kan worden. Hij zal zich niet verzetten tegen een eventueel eigen onderzoek door de Doema, het Russische parlement, maar vreest een ,,politieke show''.

Op veel plaatsen in Europa en elders in de wereld waren gisteren manifestaties waarin medeleven werd getoond met de slachtoffers van de gijzeling. In Rome gingen tienduizenden mensen de straat op voor een stille tocht. De Poolse regering riep scholen op een minuut stilte in acht te nemen. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny betuigden ambtenaren van de pro-Russische regering op straat hun steun aan de nabestaanden. En Spanje heeft kinderen en ouders die het drama overleefden uitgenodigd om in Spanje tot rust te komen. In Beslan is gisteren opnieuw een groot aantal slachtoffers van de gijzeling begraven, op een speciaal aangelegd kerkhof. Nog steeds worden ongeveer honderd mensen vermist.

NIEUWS EN ACHTERGROND: pagina 5