Nieuwe Möring en Nooteboom

Dit najaar verschijnen er onder meer nieuwe romans van Arnon Grunberg (De joodse messias), Marcel Möring (Dis), A.F.Th. van der Heijden (De vondeling, deel 1 van Homo Duplex), Erwin Mortier (Alle dagen samen) en Cees Nooteboom (Het paradijs verlooren).

De boeken werden gisteren aangekondigd tijdens `Vers voor de Pers', een halfjaarlijkse presentatie van nieuwe titels door uitgeverijen. Of de boeken ook daadwerkelijk verschijnen in de komende periode is daarbij de vraag. Uitgevers en ook schrijvers willen een aankondiging van nieuw werk nog wel eens gebruiken als stok achter de deur – zonder gegarandeerd succes.

De roman van Möring zou al eerder verschijnen. Van der Heijden sleutelt zoals gebruikelijk nog volop aan de definitieve versie: begin, slot, verbinding tussen de hoofdstukken. ,,Je moet aan me gaan trekken als ik je vraag aan me gaan trekken'', heeft hij volgens zijn uitgever gezegd.

Tot de opvallende titels de komende maanden behoren Felix Flavodius van Allard Schröder, Zolang er leven is van Renate Dorrestein, Emoticon van Jessica Durlacher, de verhalenbundel Mevrouw Gigengack van Nelleke Noordervliet, Het verboden pad van Kees van Beijnum en Rondo veneziano van Gerrit Krol.

Nieuwe poëzie komt er van onder meer Menno Wigman (Dit is mijn dag), Rutger Kopland (Een man in de tuin) en Judith Herzberg (Soms vaak). Opvallend is de tweede bundel, na 25 jaar, van Hans `Wollt Ihr die Totale Poesie?' Sleutelaar, legendarisch voorman van de Zestigers. Ook curieus is de briefwisseling in gedichten tussen Remco Campert en Cees Nooteboom.

Bundelingen van beschouwend werk zijn er te verwachten van Nelleke Noordervliet (Een plaats voor geestdrift), Arie Storm (De X-files van de literatuur) en Connie Palmen (Een kleine filosofie van de moord).

De literatuurverstripper Dick Matena wisselt zijn arbeid aan De Avonden van Reve af met Een Christmas Carol van Charles Dickes, waarbij Komrij model staat voor de gewetenloze Scrooge en A.F.Th. van der Heijden een liederlijke engel is.

Vertaald werk om naar uit te kijken worden de nieuwe romans van V.S. Naipaul, Een kiem van betovering en Philip Roth, Het complot tegen Amerika, en het nieuwe werk van José Saramango, Gabriel García Marquez en Umbert Eco.

Vrijdag in Boeken: meer nieuwe boeken