Museummedaille voor stichters Beelden aan Zee

Theo en Lida Scholten-Miltenburg, stichters van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, hebben gisteren de Museummedaille ontvangen. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) overhandigde de onderscheiding als blijk van erkentelijkheid voor hun werk aan de collectie moderne sculpturen. Koning Willem I stelde de medaille in 1817 in. Het is een beloning voor verdiensten voor openbare verzamelingen van wetenschap en kunst en wordt zelden uitgereikt. Het echtpaar Scholten-Miltenburg bracht hun verzameling beelden in 1970 onder in een stichting. In de jaren tachtig ontstond het idee de kunstwerken in een museum te presenteren. Dat werd het paviljoen De Witte boven op een Scheveningse duin. Tot de collectie behoren werken van Balkenhol, Van Pallandt, Cragg, Koenig, Zadkine en Jonk.