Meer digitale radio

Eind van dit jaar moet 70 procent van de Nederlandse bevolking radioprogramma's van de publieke omroep digitaal kunnen ontvangen. Volgend jaar moeten ook de commerciële radiozenders op digitale uitzendingen overgaan.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) belooft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De commerciële zenders zullen volgend jaar de beschikking hebben over vergunningen voor deze nieuwe radiostandaard, de opvolger van FM. De uitgifte van vergunningen voor commerciële zenders is herhaaldelijk uitgesteld. De publieke omroepen zijn al eerder begonnen met uitzendingen.

In juli zijn zenders in Haarlem, Hilversum, Den Haag en Rotterdam in gebruik genomen en kortgeleden zijn zenders in Amsterdam en Lelystad bijgeschakeld. Digitale radio (DAB: digital audio broadcast) heeft een betere ontvangst en is geschikt voor allerlei informatiediensten als verkeersinformatie en weerberichten. Eén frequentie kan worden gebruikt voor zeven of meer programma's van cd-kwaliteit naast de mogelijkheden voor dataoverdacht.

Ruisvrije nieuwe standaard: pagina 14