Kamerlid haalt vragen uit de krant

Tweede-Kamerleden stellen steeds meer schriftelijke vragen. Ze baseren zich bij die vragen vooral op wat ze in landelijke dagbladen lezen. Dit staat in het onderzoek Waar halen ze het vandaan? dat vandaag aan Tweede-Kamervoorzitter Weisglas wordt aangeboden.

Het afgelopen vergaderjaar, van augustus 2003 tot augustus 2004, hebben de Kamerleden 1.957 schriftelijke vragen gesteld. Een jaar eerder waren dat er 1.678. Sinds 2001 stijgt het aantal schriftelijke vragen.

Voor ruim duizend vragen haalden Tweede-Kamerleden hun inspiratie uit kranten. Radio en tv-uitzendingen leverden 193 Kamervragen op. Ook internet, vakbladen, persberichten en opiniebladen brachten de Kamerleden tot het stellen van vragen.

Onderzoekers van het pr-bureau Pauw Sanders Zeilstra van Spaendonck constateerden dat de Volkskrant met bijna tweehonderd de voornaamste bron van schriftelijke Kamervragen is. De Telegraaf (met 164 Kamervragen), Trouw (109), NRC Handelsblad (106), Algemeen Dagblad (92) en het Financieele Dagblad (54) volgen als inspiratiebron voor Tweede-Kamerleden. In 18 procent van de gevallen komt die inspiratie uit een regionale krant, met name uit Het Parool. Opmerkelijk is dat Spits en Metro, die veel onder ogen komen van treinreizende Kamerleden, slechts zelden worden genoemd.

Marijke Vos, Kamerlid van GroenLinks, stelde de meeste schriftelijke vragen: 96. Ze wordt gevolgd door Agnes Kant, Jan de Wit en Krista van Velzen van de SP. Ook Geert Wilders, die vorige week uit de VVD-fractie stapte, maar zijn zetel behoudt, staat met 79 Kamervragen in de `top-5' van vragenstellers.

De grootste oppositiepartij, de PvdA, stelt gemiddeld per fractielid 13,7 vragen en het CDA, de grootste regeringspartij, 7,9. De bewindslieden die de meeste vragen moeten beantwoorden zijn de ministers Donner en Verdonk. De beide bewindslieden van het ministerie van Justitie kregen samen 566 vragen te beantwoorden.