Justitie Antillen pakt ex-minister Ben Komproe op

De Antilliaanse ex-premier en tevens ex-minister van Justitie Ben Komproe is gisteren op Curaçao gearresteerd op verdenking van valsheid in geschrifte, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Ook twee medewerkers werden aangehouden en zitten nu in de cel.

Een van die medewerkers is bedrijfsleidster van het prostitutiecentrum Campo Alegre en neemt de zaken waar voor haar zoon, die vorig jaar tot twaalf jaar cel werd veroordeeld wegens drugshandel en witwassen. Deze bordeelhouder is ook verdachte in de zaak van Komproe, maar een aanklacht tegen hem is nog niet geformuleerd. Andere verdachte is Nelson Monte, adviseur van de politieke partij Frente Obrero Liberashon (FOL). Hij zit een straf van vier jaar uit voor zijn aandeel in de fraude bij de overheids-NV's Post en Curinta.

Komproe is lid van FOL en zou deze maand voor deze partij zitting nemen in de eilandsraad (gemeenteraad) van Curaçao. In het voorjaar van 2003 was Komproe formateur van een door de FOL gedomineerd kabinet. Hij werd in juli 2003 korte tijd premier, omdat partijleider Anthony Godett geen premier kon worden vanwege zijn betrokkenheid bij fraude bij genoemde overheids-NV's. Komproe werd later minister van Justitie.

Begin april 2004 viel de FOL-regering nadat het Antilliaanse parlement Komproe naar huis had gestuurd. Een maand later verrichtte justitie huiszoekingen in de cellen van de bordeelhouder, zijn advocaat en Monte. Vervolgens vonden invallen plaats in de woningen van Komproe, zijn ambtelijk adviseur en op het ministerie van Justitie.

Die doorzoekingen leverden aanwijzingen op dat Komproe hand- en spandiensten verleende aan Nelson Monte en de bordeelhouder. Zo zou de minister ervoor gezorgd hebben dat Monte zonder medische indicatie in het ziekenhuis verbleef, in plaats van in de gevangenis. Komproe zou ook brieven hebben geregeld waardoor Zuid-Amerikaanse prostituees zonder verblijfsvergunning in het bordeel Campo Alegre aan de slag konden.

Komproe heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het openbaar ministerie, dat immers zijn partijleider Godett en partijadviseur Monte vervolgde, niet zag zitten. Na een lunch van de Antilliaanse OM-top met minister Donner (Justitie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties), in januari dit jaar op Curaçao, wilde hij de procureur-generaal ontslaan. Omdat dit een koninkrijksaangelegenheid is, lukte dat niet. Wel stelde hij een commissie in om het OM door te lichten. Die commissie is nog niet klaar.