Hof herziet oud vonnis van Anwar

Een Maleisisch Hof van Beroep heeft ingestemd om de veroordeling wegens corruptie van Anwar Ibrahim, de voormalige vice-premier van Maleisië, te herzien.

Dat zou kunnen resulteren in volledige vrijspraak en rehabilitatie van Anwar en zijn mogelijke terugkeer naar de Maleisische politiek.

Vorige week werd Anwar onverwacht vrijgelaten nadat zijn veroordeling wegens homoseksuele handelingen ongegrond werd verklaard. Sodomie is strafbaar in het grotendeels islamitische Maleisië. Maar volgens het Hof vorige week, bestond voor die veroordeling van vier jaar geleden geen bewijs. Anwar heeft al zes jaar vastgezeten wegens corruptie en was na het uitdienen van die straf net aan een straf van negen jaar wegens sodomie begonnen.

Zijn vrijlating en nu de herziening van het oude vonnis zijn het gevolg van de nieuwe wind die in Maleisië waait sinds het vertrek van premier Mahathir Mohamad vorig jaar, 22 jaar de Maleisische opperste leider. De Maleisische oppositie is het er over eens dat de uitspraak van het Hof mogelijk is doordat de rechters niet langer onder druk worden gezet.

De vorig jaar aangetreden premier Abdullah Ahmad Badawi werd in maart formeel gekozen met een verkiezingsprogramma over tolerantie en de bestrijding van corruptie. Hij zou een groot voorstander zijn van een onafhankelijke rechterlijke macht.

Anwar werd 1998 gearresteerd en een half jaar later veroordeeld na een politieke vete met zijn oude leermeester Mahathir. Het proces tegen hem wordt algemeen gezien als een schijnproces en een politieke afrekening van Mahathir in een poging het groeiend protest tegen zijn autoritaire beleid de kop in te drukken.

De ex-vice-premier heeft gezegd dat hij bereid is terug te keren in de politiek. Maar door zijn corruptieveroordeling ontbreken hem daartoe voorlopig nog de politieke rechten.

In gesprek met de Amerikaanse krant The New York Times blijkt dat Anwar sociaal nog zeer betrokken is. Over de verwijdering tussen de islamitische wereld en het westen maakt hij zich grote zorgen. ,,Als je geen geloofwaardige leiders hebt, dan ontbreken echte stemmen die het geweten van de bevolking verwoorden'', zegt Anwar over de moslimleiders die zich onvoldoende bewust zouden zijn van de problemen onder de bevolking.

Anwar verblijft momenteel in het Duitse München waar hij gisteren een rugoperatie heeft ondergaan. Zijn rugklachten zouden het gevolg zijn van mishandeling door de voormalige politiechef van Maleisië, vlak na zijn arrestatie.