Henin raakt toppositie na US Open kwijt

De Belgische nummer één van de wereld Justine Henin is gisteravond in de vierde ronde van de US Open uitgeschakeld. De olympische tenniskampioene verloor kansloos van de Russin Nadia Petrova: 6-3 en 6-2.

Henin sukkelde het afgelopen seizoen lang met een virusinfectie. Behalve haar titel op de US Open raakt de Belgische door het vroege verlies in New York ook de toppositie op de wereldranglijst kwijt. De Française Amelie Mauresmo, die eerder won van de Italiaanse Schiavone, en de Amerikaanse Lindsay Davenport strijden nu om die plek. Beide speelsters bereikten betrekkelijk gemakkelijk de kwartfinales. Davenport versloeg overtuigend in twee sets (7-5 en 6-4) haar landgenote Venus Williams. Alleen de laatste game van het 25ste onderlinge tennistreffen tussen het oudste zusje Williams en Davenport kende de spanning die de wedstrijd verdiende. Davenport serveerde op 5-4 in de tweede set voor de wedstrijd en had daar vijftien minuten en vijf matchpoints voor nodig. De tussenstand in onderlinge ontmoetingen sinds gisteren met dertien overwinningen uit in het voordeel van Davenport. In de volgende ronde treft zij de Japanse Asagoe.

Ook de 19-jarige Russische Svetlana Kuznetsova bereikte de laatste acht in het vrouwenenkelspel. Ze versloeg in twee sets (7-6 en 6-2) de tien jaar oudere Française Mary Pierce en treft in de kwartfinales haar landgenote Kuznetsova.

Rusland is duidelijk in opkomst bij het vrouwentennis. Roland Garros (Myskina) en Wimbledon (Sjarapova) eindigden dit jaar in Russische zeges. ,,Dat geeft ons het gevoel dat we kunnen winnen'', aldus Petrova. Henin heeft er inmiddels ervaring mee: ,,De Russinnen komen eraan. Ik denk dat iedereen dat nu wel in de gaten heeft.''

Bij de mannen bereikte Roger Federer zonder te spelen voor het eerst de kwartfinales van de US Open. Zijn Roemeense tegenstander Andrei Pavel moest zich met een rugblessure terugtrekken. De Zwitserse nummer één van de wereldranglijst stuit nu op Andre Agassi, die eenvoudig won van de Armeniër Sargis Sargsian.

De Brit Tim Henman wist zich eveneens te plaatsen bij de laatste acht. Henman kreeg de zege van de Duitser Nicolas Kiefer na drie uur en 41 minuten cadeau bij een voordelige stand van 6-7, 6-3, 6-1, 6-7 en 3-0. Kiefer gaf op met een polsblessure. Net als Federer stond Henman nog niet eerder bij de laatste acht op Flushing Meadows.