Flitspalen afgeschaft in Kempen

Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden stellen de zogenoemde flitspalen, die overtreders van de maximumsnelheid fotograferen, buiten werking. De vier gemeenten in de Brabantse Kempen doen dat omdat de palen de laatste jaren vaak zijn omver getrokken, beschoten of anderszins beschadigd. De verzekering wil de schade niet langer betalen. De laatste keer dat een kapotte flitspaal werd hersteld kostte Bladel 32.000 euro, aldus een woordvoerder van die gemeente. Dit steekt temeer omdat de opbrengsten van de flitspalen aan het rijk ten goede komen.

Wethouder W. van der Linden van Bladel heeft verklaard dat het ,,bijzonder betreurenswaardig'' is dat het controlesysteem wegens vandalisme en sabotage buiten bedrijf raakt. De flitspalen blijven overigens wel staan, omdat ze ook zonder camera's ,,een gunstig effect'' hebben op de verkeersveiligheid, aldus de woordvoerder van Bladel. Ze zegt dat Bladel en Eersel in totaal dertien flitspalen tellen. ,,We gebruikten in onze twee gemeenten twee camera's, die van paal naar paal verhuisden. Dat is nu dus afgelopen.''

De vier gemeenten in de Kempen willen op snelheid blijven controleren. Maar in het vervolg zullen zij dit doen met verdekt opgestelde camera's. Ze zullen de apparatuur, camera's en auto's gezamenlijk aanschaffen. De politie zorgt voor personeel. Ze heeft toegezegd vijf uur per week (per gemeente) te gaan controleren.