Digitaal plakboek voor foto's

Met de opkomst van de digitale camera is het nemen van een foto een veel vrijblijvender aangelegenheid dan in het analoge tijdperk. Maar wat doen we met de opnamen? Afdrukken of gaan we voor het bekijken rondom de laptop zitten? Een digitaal album is een alternatief.

De vakantie zit erop, nu de volgeschoten fotorolletjes naar de centrale en keurig netjes in het fotoalbum inplakken. Voor wie beschikt over digitale opnames is sinds enige tijd een andere mogelijkheid voorhanden: het samenstellen van een digitaal plakboek. Bijvoorbeeld via de internetsite www.albumservice.nl of www.albumprinter.com, maar ook zaken als de Hema bieden dit soort diensten aan.

,,De werkwijze is heel eenvoudig'', vertelt Balten Schalkwijk, initiatiefnemer van Albumservice, ,,je moet via de pc de foto's naar onze server uploaden. Vanaf die server kies je eerst het formaat van het plakboek en de achtergrondkleur. Vervolgens kan je de pagina's gaan indelen en de foto's naar de betreffende pagina slepen. Na het toevoegen van teksten kan je opdracht tot printen geven. Vijf werkdagen later ligt het bestelde album in de brievenbus.''

Een proef op de som leert dat de praktijk bij Albumservice wat weerbarstiger is dan de theorie. Het begin gaat prima, na het inloggen moet je een e-mailadres invullen, waarop je enkele seconden later een wachtwoord ontvangt. Het vinden van de weg op de site verloopt vervolgens niet geheel vlekkeloos. Zo is aangekondigd dat de handleiding te downloaden is als pdf-bestand, maar na het klikken op de betreffende knop gebeurt er niets. Het uploaden van de dertig vakantiefoto's is echter de grootste bottleneck. Mijn cd-rom bevat acht foto's die groter zijn dan 1 MB, die kunnen al niet mee. Jammer, want dat zijn nu net de mooiste afbeeldingen (de grootste rodelbaan ter wereld, de met moeite beklommen bergtop!) Wat je daaraan kunt doen vermeldt de site niet. Wie handig is kan misschien de foto's bewerken en wegschrijven naar een lagere resolutie, maar de kwaliteit gaat dan waarschijnlijk achteruit. De andere twintig foto's, samen goed voor ongeveer 10 MB vinden keurig hun weg naar de persoonlijke map, die op de site van Albumservice is aangemaakt. Wel is het een tijdrovende kwestie: ondanks de isdn-aansluiting is hier ruim vijf uur mee gemoeid.

Vervolgens moet de gebruiker het formaat fotoalbum kiezen. De keuze is tussen 24 of 44 fotopagina's, zegt de stapsgewijs opgezette online handleiding. Ook hier is een slordigheid te melden, want verderop in de helptekst blijkt dat er ook een minialbum van twaalf pagina's verkrijgbaar is. De prijzen variëren van 10,95 euro voor de mini tot 36,95 euro voor een extralarge album van 44 pagina's van 24,5 bij 32,6 cm. ,,De afmetingen zijn zo gekozen dat ze door de brievenbus kunnen'', aldus Schalkwijk. Overigens komt er bij de genoemde prijzen nog 2,50 euro verzendkosten. Het is volgens Schalkwijk ook mogelijk om op de pagina's ruimte over te laten om die naderhand in te vullen. Op deze manier is het gedroogde bloemetje er altijd achteraf nog bij te plakken. ,,Maar je kan natuurlijk ook eerst een foto van het bloemetje maken en dan de foto, tegelijk met de andere foto's, in het album plaatsen'', vertelt Schalkwijk. ,,Dat ziet er wel zo netjes uit.'' De laatste stap is het betalen, bijvoorbeeld via een creditcard, en het wachten is op de bezorging per post van het op 300 grams papier uitgevoerde fotoalbum.

De albumprintservice van de Hema lijkt gebruiksvriendelijker. Een essentieel verschil hier is dat de gebruiker hier eerst de benodigde (gratis) software moet downloaden, dan offline op de eigen pc een album kan samenstellen en dan het gecreëerde album moet uploaden voor het laten samenstellen van de gedrukte versie. Psychologisch lijkt deze werkwijze aantrekkelijk, omdat de gebruiker eerst met het leuke gedeelte kan beginnen, pas nadat het album helemaal klaar is, moet het tijdrovende uploaden gebeuren. Dat tijdrovende lijkt in dit geval overigens erg mee te vallen, volgens de handleiding is zoiets met een snelle adsl- of kabelverbinding zelfs in tien minuten geklaard. Ook bij de Hema duurt het vervolgens vijf werkdagen tot het album in de bus ligt.

Volgens diverse berichten op verschillende internetsites was de kwaliteit van deze digitale fotoalbums in het begin niet geweldig, maar de laatste tijd lijkt daar verandering in te komen. ,,Voor een album van prima kwaliteit kun je er sinds 07/2004 terecht'', schrijft bijvoorbeeld Natacha Pirnay, ,,ik gebruik deze dienst om portfolio's te maken van mijn schilderijen en ze zijn kwalitatief goed, niet duur en snel besteld.'' De fotohandel, die nu al steen en been klaagt over de snel dalende belangstelling voor het afdrukken van foto's, waardoor de omzet van papier en chemicaliën keldert, zal deze ontwikkeling met lede ogen aanzien.

    • Rijkert Knoppers