Aanval Israël op Hamas, 14 doden

Israëlische tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen hebben vannacht een opleidingskamp van de moslimextremistische Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook aangevallen en daarbij 14 strijders gedood. Meer dan 20 Palestijnen werden gewond.

De Israëlische aanval, de dodelijkste in Gaza in bijna vier maanden, kwam een week na de door Hamas opgeëiste dubbele zelfmoordaanslag op twee bussen in Beersheva. Daarbij werden behalve de daders 16 mensen gedood. Israëlische leiders hadden meteen zware vergelding aangekondigd, waaronder hervatting van de politiek om Hamasleiders gericht te liquideren.

Volgens plaatselijke bewoners was het Israëlische doelwit een voetbalveld in Shijaia, een voorstad van Gaza, dat 's nachts door de militaire vleugel van Hamas werd gebruikt om aanhangers guerrillatactieken bij te brengen.

Volgens een Israëlische legerverklaring leerden de Hamasleden er zelfmoord-bomgordels te maken, explosieven te plaatsen, raketten te lanceren, in joodse nederzettingen in bezet gebied te infiltreren en soldaten en burgers te ontvoeren. ,,We zullen Hamas treffen waar we het maar kunnen vinden'', zei een woordvoerder van premier Ariel Sharon. ,,Dit is een onophoudelijke strijd tegen terrorisme.''

Hamas op zijn beurt zwoer eveneens wraak. ,,Deze boosaardige Israëlische misdaad [..] zal niet straffeloos voorbijgaan''. aldus een woordvoerder van Hamas. ,,Het is open oorlog tussen de zionisten en ons.''

In eerste instantie schoten strijders vanuit de Gazastrook zelfgebouwde raketten af op Israël en op joodse nederzettingen in het gebied zelf. Daarbij werd een man licht gewond.

Op de achtergrond speelt ook premier Sharons plan om begin volgend jaar de joodse nederzettingen in de Gazastrook op te doeken een rol. Het Israëlische leger heeft aangekondigd voordien de gewapende Palestijnse groepen te zullen vermorzelen om te voorkomen dat zij de ontruiming als hun overwinning kunnen betitelen.