Wijs oordeel nodig over renteaftrek

Het kabinet moet mensen als Frits Bolkestein (VVD), Ruud Lubbers (CDA) en Wim Kok (PvdA) vragen om een advies op te stellen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De huidige vorm van die aftrek is ,,niet duurzaam en daarmee onhoudbaar''.

Dat stelt Tweede-Kamerlid Crone (PvdA). De PvdA pleit al langer voor gedeeltelijke afschaffing van de maatregel. Coalitiepartijen CDA en VVD hebben zich daar altijd tegen verzet. Zelfs een voorstel om tot een breed maatschappelijk debat te komen over de renteaftrek, zoals GroenLinks voor de zomer voorstelde, haalde geen meerderheid in de Kamer. Ook nu wijzen CDA en VVD het voorstel af om via een `staatscommissie' een debat over de hypotheekrenteaftrek te gaan voeren.

Volgens Crone is zo'n debat echter allang gaande over de renteaftrek. Voor de zomer kwam de Nederlandse Vereniging van Banken met enkele voorstellen om de rentaftrek aan te passen, omdat die niet houdbaar meer zou zijn in Europa. Ook De Nederlandsche Bank en de Vereniging Eigen Huis mengden zich in de discussie.

Crone zegt een discussie te willen voeren ,,om de hypotheekrenteaftrek te redden''. Als er niets gebeurt, kost het de staat te veel geld, meent Crone. Als de rente met één procentpunt stijgt, kost dat de staat 1,3 miljard euro aan inkomsten. ,,Als de coalitie daar niet van tevoren over nadenkt, kan zo'n tegenvaller leiden tot paniekbezuinigingen op zorg en onderwijs'', zegt Crone. Een politieke discussie is volgens hem gedoemd om te mislukken, omdat iedereen zich terugtrekt op zijn eigen stellingen. Daarom wil hij een commissie van `wijze mannen' om een uitspraak vragen.

De Kamer debatteert aanstaande donderdag over de hypotheekrenteaftrek. Crone zal dan zijn voorstel doen.